Ország-világ

2014.03.07. 13:07

DK-MSZP: Zuschlag hazudik, a Fidesz várja a választ

Egy elítélt bűnözővel készült interjú, amelynek egyik szerzője egy "a Fidesz által preferált és több száz millió forinttal kibélelt kutatóintézet igazgatója, G. Fodor Gábor" - mondta a DK szóvivője.

MTI

Tóbiás: nem a szocialista párt dolga a Zuschlag-ügy

Az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese szerint nem a szocialista párt feladata a Zuschlag-ügy, hiszen a volt szocialista politikust éppen a baloldali kormány alatt ítélték el, hanem például az ügyészségé. Tóbiás József erről péntek délután beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

A felvételről lejátszott interjúban [namelink name="Tóbiás József"] úgy vélte, hogy a Fidesz "konzervügyeket" próbál meg felmelegíteni.

"Ez mind arra szolgál, hogy a valós értékelésekről, társadalmi folyamatokról elterelje a figyelmet" - tette hozzá arra a sajtóhírre reagálva, amely szerint Zuschlag János 50 millió forintot kapott annak idején azért, hogy ne induljon újra országgyűlési képviselőként.

A képviselő szerint gyanús, hogy éppen három héttel a választások előtt "melegítik fel" ezt a témát, és emlékeztetett arra, hogy Zuschlag János már 2004-ben kilépett a szocialista pártból.

"Az ügyészség végezze el a munkáját, és ha ez megvan, a bírósági tárgyaláson ki fog derülni az igazság" - mondta, hozzáfűzve: azt azonban ne várják tőlük, hogy megoldjanak egy olyan ügyet, amelyre az MSZP kormányzása idején derült fény.

Tóbiás József elmondta azt is, hogy az ügy lezárása, Zuschlag elítélése is azért sikerülhetett, mert akkoriban még lehetett ellenőrizni a hatalmat, ami viszont a mostani kormányra nem igaz.

Kérdésre válaszolva azt mondta, mind a Simon-, mind a Zuschlag-ügyben az érintettek vállalták a felelősséget, elhagyták a pártot, lemondtak tisztségeikről és állnak a vizsgálat elé.

Tóbiás József szerint ezek az ügyek csak arra jók, hogy ne a lényegről, a munkahelyekről, az oktatásról és a "rezsiharc bukásáról" beszéljenek.

Zuschlag János volt MSZP-s képviselő a Napi Gazdaság pénteki számában megjelent interjúban azt állította, ötvenmillió forintot kapott a szocialista párttól, hogy 2006-ban lépjen vissza a képviselőjelöltségtől. A szabálytalanul felhasznált pályázati pénzek miatt hat évre ítélt, a börtönből tavaly szabadult egykori politikus azt is mondta, hogy nem ő, hanem ügyvédje fizetett kárenyhítésként ötvenmillió forintot büntetőügyében.

A gazdasági újság honlapján is olvasható interjúban Zuschlag János kijelentette, miután 2004-ben lemondott az országgyűlési képviselőségéről, majd 2006-ban képviselőjelöltnek választották a kiskunhalasi MSZP-ben, "rosszul lett a teljes pártvezetés, hiszen mindenki azt hitte, el fogok tűnni". Azt állította, megállapodott Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Szilvásy György vezető szocialista politikusokkal, hogy visszalép, és "kaptam ötvenmillió forintot egy nejlonszatyorban (...) A pénz az MSZP-től jött, nyilván a központi széfből. A székházban adta át valamelyik titkárnő" - jelentette ki.

Az interjúban Zuschlag János arról is beszélt, hogy amikor a Gyurcsány Ferenc vezette Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumban ő "intézte" a pályázati ügyeket, volt olyan pályázat, amelynek nyernie kellett, és erről a miniszter is tudott.

Budai Bernadett, az MSZP-szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy Zuschlag Jánosnak egyetlen szava sem igaz.

Magyarázatot vár a Fidesz Gyurcsánytól Zuschlag nyilatkozatára

"Egyenes és egyszerű magyarázatot" várnak Zuschlag János pártpénzekkel kapcsolatos nyilatkozatára Gyurcsány Ferenc DK-elnöktől a Békés megyei emberek - jelentette ki a Fidesz gyulai választókerületének kampányfőnöke demonstrációval egybekötött sajtótájékoztatón, pénteken Gyulán, a vigadó parkolójában. Az épületben a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke fórumot tart a késő délutáni órákban.

[namelink name="Tolnai Péter"] azt mondta: sok ember "azért jött ma ide, mert a Békés megyeiek (...) megdöbbentek a mai híreken". Hozzátette: Zuschlag János hosszú évek után mondta el, hogy Gyurcsány Ferenc és a szocialisták mindent tudtak arról, hogy "a szocialista bűnszervezet hogyan pumpálja ki a pénzt a (...) minisztériumból", és még "tízmilliókat fizettek is neki".

Zuschlag János a pénteken a Napi Gazdaságban közölt interjúban azt mondta, ötvenmillió forintot kapott a szocialista párttól, hogy 2006-ban lépjen vissza a képviselőjelöltségtől. Azt állította, a visszalépésről Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Szilvásy György vezető szocialista politikusokkal állapodott meg.

A Jobbik több feljelentést tett

Több büntetőfeljelentést tett a Jobbik a Napi Gazdaság pénteki számában megjelent Zuschlag-interjúval összefüggésben.

[namelink name="Volner János"], a Jobbik alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: feljelentést tettek vezető beosztású vagy fontosabb ügyekben intézkedésre hivatott hivatalos személyek által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, bűnszövetségben, jelentős értékre elkövetett sikkasztás, valamint különösen nagy értékre elkövetett adócsalás alapos gyanúja miatt.

A politikus felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke korábban az MSZP pénzeit firtató kérdésre azt válaszolta: "jobb, ha nem tudjátok, honnan van a pénz". Hozzátette: korábban az is kiderült, hogy a baloldal több politikusa kapcsolatot tartott egyes, a szervezett alvilág köreiben sorolható emberrel, például Portik Tamással és a hozzá kapcsolódó, az éjszakai életet uraló vállalkozásokkal.

A párt emellett kormányzati vizsgálatot sürget annak kiderítésére, hogy a baloldal "honnan osztogathat pénzeket százmilliószám", és a pénzeknek van-e köze az éjszakai élet különböző személyiségeihez. A Jobbik azt is vizsgálná, lehet-e, hogy különböző bűncselekményekből származó pénzeket csatornáznak be a baloldal működésébe.

Kitért arra is, hogy egyes politikai erők mögött, például a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítvány mögött amerikai források állnak. "A baloldal zavaros, tisztázatlan gazdasági háttere, az ilyen módon osztogatott pénzek arra engednek következtetni, hogy egy szervezett, maffiaszerűen összedolgozó, az egész országot lefedő csoporttal van dolgunk", amit a hivatalos igazságszolgáltatásnak kell feltárnia - fejtette ki.

A Jobbik alelnöke a baloldali pártok reakcióira utalva úgy fogalmazott: "mint patkányok a süllyedő hajóról, úgy menekülnek", és látható, hogy az MSZP-t egyre inkább agyonnyomják tisztázatlan pénzügyei, korrupciós botrányai, felelősséget pedig senki sem vállal.

Zuschlag János a pénteken a Napi Gazdaságban közölt interjúban azt mondta, ötvenmillió forintot kapott a szocialista párttól, hogy 2006-ban lépjen vissza a képviselőjelöltségtől. Azt állította, a visszalépésről Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Szilvásy György vezető szocialista politikusokkal állapodott meg. Budai Bernadett, az MSZP-szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy Zuschlag Jánosnak egyetlen szava sem igaz.

Fidesz: várjuk a szocialisták magyarázatát!

A Fidesz várja a szocialisták válaszát a Zuschlag János újabb ügyében felmerült kérdésekre.

[namelink name="Selmeczi Gabriella"], a Fidesz szóvivője egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, Zuschlag János újabb ügyén nagyon meg vannak döbbenve.

Hozzátette: a Fidesz - és biztos benne, hogy többnyire az emberek is - várják a szocialisták magyarázatát, hogy mi is ez az egész.

A volt szocialista politikus, Zuschlag János a pénteken közölt interjúban azt mondta, ötvenmillió forintot kapott a szocialista párttól, hogy 2006-ban lépjen vissza a képviselőjelöltségtől. Azt állította, a visszalépésről Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Szilvásy György vezető szocialista politikusokkal állapodott meg. "A pénz az MSZP-től jött, nyilván a központi széfből. A székházban adta át valamelyik titkárnő" - jelentette ki.

A Simon Gábor ügyében felmerült újabb sajtóinformációkra - miszerint Magyarországon is lehetnek eltitkolt pénzei a volt szocialista politikusnak - Selmeczi Gabriella azt mondta, a Fidesz "rendületlenül hisz abban", hogy 31 nap hallgatás után Mesterházy Attila MSZP-elnök végre el fogja mondani azt, honnan vannak Simon Gábor eltitkolt százmilliói, és hogy a pártelnök elmegy az Országgyűlés mentelmi bizottságának jövő hétfői ülésére.

DK: Zuschlag hazudik

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint [namelink name="Zuschlag János"] volt MSZP-s képviselő hazudik abban a Napi Gazdaságnak adott, pénteken megjelent interjúban, amelyben többek között azt állította, ötvenmillió forintot kapott a szocialista párttól, hogy 2006-ban lépjen vissza a képviselőjelöltségtől.

A DK szóvivője, [namelink name="Gréczy Zsolt"] az MTI megkeresésére úgy fogalmazott: a lapban egy elítélt bűnözővel készült interjú, amelynek egyik szerzője egy "a Fidesz által preferált és több száz millió forinttal kibélelt kutatóintézet igazgatója, G. Fodor Gábor". Gréczy Zsolt furcsának nevezte, hogy az írásban "egy kormánypárttól nem távol álló személy" egy elítélt bűnöző szavait igyekszik hitelesnek beállítani.

Zuschlag Jánosnak éveken át lett volna lehetősége ezeket az állításait bizonyítani, de nem tette meg sem akkor, amikor meggyanúsították, sem akkor, amikor megvádolták, sem akkor, amikor tartott a tárgyalása - érvelt.
A szóvivő hozzátette, hogy ezzel szemben az interneten fellelhetőek azok a tárgyaláson készült felvételek, amelyek szerint a volt képviselő egy telefonbeszélgetésen azt bizonygatta, hogy Gyurcsány Ferenc küldetéstudatból nem támogatja a korrupciót. Zuschlag János ráadásul megpróbálja besározni azt a Lendvai Ildikót is, "akinek tisztességét a Fidesz sem merte soha megkérdőjelezni" - mondta Gréczy Zsolt.

A szóvivő szerint a Fidesz ismét egy mirelit üggyel próbálja elterelni a figyelmet arról, "hogy nincs programja, hogy négymillió szegény ember él az országban és ötszázezren már elmenekültek a rezsim elől".
A DK jogászai megvizsgálják, milyen lépéseket tehetnek az ügyben - jelezte.
A gazdasági újság honlapján is olvasható interjúban Zuschlag János kijelentette, miután 2004-ben lemondott az országgyűlési képviselőségéről, majd 2006-ban képviselőjelöltnek választották a kiskunhalasi MSZP-ben, "rosszul lett a teljes pártvezetés, hiszen mindenki azt hitte, el fogok tűnni". Azt állította, megállapodott Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Szilvásy György vezető szocialista politikusokkal, hogy visszalép, és kapott ötvenmillió forintot egy nejlonszatyorban, ami az MSZP-től jött.

Az interjúban Zuschlag János arról is beszélt, hogy amikor a Gyurcsány Ferenc vezette Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumban ő "intézte" a pályázati ügyeket, volt olyan pályázat, amelynek nyernie kellett, és erről a miniszter is tudott. Gyurcsány Ferenc "mindenről tudott, mindenbe beleszólt, mindent ő írt alá" - fogalmazott.

Zuschlag 2004-ben azért kényszerült lemondani mandátumáról, mert a fővárosi Terror Háza Múzeum előtt a holokauszt áldozatain viccelődött.

MSZP-szóvivő: Zuschlagnak egy szava sem igaz

Zuschlag Jánosnak egyetlen szava sem igaz - jelentette ki Budai Bernadett MSZP-szóvivő pénteken sajtótájékoztatón.

A szocialista párt szóvivője azt mondta: a Fidesz érdeke a tíz évvel ezelőtti Zuschlag-ügy felmelegítése.

Szerinte ezt támasztja alá, hogy a szabálytalanul felhasznált pályázati pénzek miatt hat évre ítélt, a börtönből tavaly szabadult egykori MSZP-s képviselővel G. Fodor Gábor, a több száz millió forintos állami megrendeléshez jutó Századvég igazgatója készített interjút a Napi Gazdaságnak.

Budai Bernadett hozzátette: lehet, hogy Zuschlag János a jövő héten megjelenő könyvét szeretné reklámozni.

Zuschlag János a pénteken közölt interjúban azt mondta, ötvenmillió forintot kapott a szocialista párttól, hogy 2006-ban lépjen vissza a képviselőjelöltségtől. Azt állította, a visszalépésről Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Szilvásy György vezető szocialista politikusokkal állapodott meg. "A pénz az MSZP-től jött, nyilván a központi széfből. A székházban adta át valamelyik titkárnő" - jelentette ki.

A szocialista párt szóvivője erre reagálva azt mondta: Zuschlag János egyetlen szava sem igaz.

Arra a kérdésre, beperelik-e Zuschlagot, Budai Bernadett úgy válaszolt: ezt a hírbe hozott politikusoknak kell mérlegelniük.

A szóvivő többször hangsúlyozta: az interjú időzítése nem véletlen, a Fidesz nem akar arról beszélni, mi van ma Magyarországon, ezért próbál olyan "lejárt szavatosságú" ügyeket elővenni, mint az őszödi beszéd és a Zuschlag-ügy, és elterelni a figyelmet az ország állapotáról. Szerinte azonban ez nem fog menni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában