Ország-világ

2014.03.28. 21:05

Föld órája: lezárja egyik futópályáját a Budapest Airport

Az akció keretében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egyik futópályáját egy órára lezárják, valamint korlátozzák az energiafogyasztást az utasforgalmi területeken.

A Föld órája elnevezésű nemzetközi környezetvédelmi akció keretében a Budapest Airport Zrt. szombat este egy órára lezárja egyik futópályáját és korlátozza az energiafogyasztást az utasforgalmi területeken, valamint csaknem háromszáz különálló épületben a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A környezetvédelmi akció során a reptér két futópályája közül az egyikhez tartozó összes lámpát - összesen 1622 darabot -, a teljes bevezető fénysort, a szegély- és tengelyfényeket, valamint a földetérési zóna speciális lámpáit is kikapcsolják este fél kilenc és fél tíz között - olvasható a Budapest Airport MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

A másfélezernyi világítótest maximális teljesítménye meghaladja a 240 ezer Wattot, fényerejük pedig akkora, hogy húsz kilométeres távolságból is látszanak.

A Föld órájához a repülőtéren működő több másik cég is csatlakozik, így az összesen 1515 hektárnyi területen található csaknem háromszáz különböző létesítményben is egy órán keresztül csökkentett üzemmódban működik a világítástechnika. Ahol a biztonságos üzemeltetést ez nem veszélyezteti, ott nem lesz világítás.

A kezdeményezésben való részvételt a repülőtéren megforduló utasok is érzékelhetik, mert a terminálépületek és a parkolók is csökkentett világítással üzemelnek, valamint a reklámtáblák világítása is kialszik - hívják fel a figyelmet a közleményben.

A Budapest Airport immár negyedik éve csatlakozik a Föld órája elnevezésű világméretű önkéntes környezetvédelmi akcióhoz, amelynek célja felhívni a figyelmet a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. A cég energia-megtakarítási törekvéseinek köszönhetően 2013-ban az előző évhez képest 15 százalékkal csökkent üvegházhatású-gáz kibocsátása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában