Ország-világ

2014.03.05. 06:49

Nincs veszélyben a magyar gázellátás

Az átlagosnál melegebb hőmérséklet alapján becsült fogyasztás esetén akár hónapokig, de legalább negyed évig elegendőek lehetnek a rendelkezésre álló tárolói források.

MTI

A kormány már meghozta az intézkedéseket a gáztározók feltöltésére; Magyarország megfelelő tartalékokkal rendelkezik - mondta Martonyi János külügyminiszter az Országgyűlés külügyi és a nemzetbiztonsági bizottságainak együttes üléséről távozóban újságíróknak szerdán Budapesten.

A magyar diplomácia vezetője a nyílt ülés után közölte, a kormány fel van készülve minden lehetőségre.

A tározókkal összefüggésben azt mondta, nyugodtak lehetünk, és nemcsak azért, mert március van, hanem azért is, mert az ország rendelkezik megfelelő tartalékokkal és azokkal az útvonalakkal is, amelyek biztosítják azt, hogy szükséghelyzetben is gondoskodni lehessen az ország gázellátásáról.

Egy esetleges menekülthullámra vonatkozó kérdésre válaszolva a külügyminiszter elmondta, abban bíznak, hogy senki nem fog rémhíreket terjeszteni, senki nem fog pánikot kelteni, de minden lehetőségre fel vannak készülve, ez az operatív törzs egyik fontos feladata.

Martonyi János felelős viselkedésre szólított fel, hogy ne terjedjenek az általános katonai mozgósításra vonatkozó rémhírek Ukrajnában. Ezek szerinte alkalmasak voltak arra, hogy néhány magyar fiatalban félelmet keltsenek. Azt kérte, hogy a magyar választási kampányban is őrizze meg mindenki a nyugalmát.

A miniszter a magyarországi orosz nagykövettel folytatott megbeszélésről közölte, hogy ő elmondta az aggodalmaikat, a nagykövet pedig lényegében az ismert orosz álláspontot. Ezzel a világos politikai üzenet átadása megtörtént - tette hozzá.

Korábban

Magyarország biztonságos gázellátása szavatolt, az ukrán gázszállításokban nincs fennakadás – közölte a Napi Gazdasággal az orosz gázt Magyarországra szállító nagykereskedőt is birtokló MVM Zrt.

A lap szerdai cikke szerint a tárolókban összesen mintegy 1,4 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre. Az MVM Magyar Villamos Művek szerint a jelenlegi, az átlagosnál melegebb hőmérséklet alapján becsült fogyasztás esetén akár hónapokig, de legalább negyed évig elegendőek lehetnek a rendelkezésre álló tárolói források.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint az itthoni szükségleteket a mostani időjárás mellett a kereskedelmi tárolókban rendelkezésre álló, illetve a nyugatról az országba érkező földgáz anélkül kielégíti, hogy a biztonsági földgázkészletet igénybe kellene venni.

A Gas Infrastructure Europe legfrissebb adatai szerint a Magyar Földgáztároló Zrt. tárolóiban hétfőn 417 millió köbméteren álltak a készletek, szemben az év eleji 2,08 milliárd köbméterrel. Ez a szint valamivel 10 százalék alatti töltöttségnek felel meg. Az MMBF Zrt. által kezelt szőregi tárolóban – amely a biztonsági gázkészleten túl kereskedelmi célúakat is tartalmaz – az év eleji 1,13 milliárd köbméterről 922 millióra csökkent a készlet, ami 48,5 százalékos töltöttségnek felel meg - ismerteti az újság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában