Ország-világ

2014.05.28. 16:14

Mesterházy azonnali tisztújítást javasol az MSZP-választmánynak

A párt országos elnöksége nem a lemondást választotta. A pártelnök szerint mindkét kérdést megtárgyalja a választmány.

MTI

[namelink name="Mesterházy Attila"] azt fogja javasolni az MSZP szombaton ülésező választmányának, hogy fogadja el az elnökség lemondását és írjon ki azonnali tisztújítást. Az MSZP elnöke erről újságíróknak beszélt szerdán a nol.hu tudósítása szerint.

A szocialista politikus arra a kérdésre, miért nem a lemondást választotta párt országos elnöksége, azt mondta: stratégiai döntés, hogy mikor legyen a tisztújítás, ezért úgy ítélték meg, jobb, ha szombaton mindkét lehetőséget megvitatja a választmány, ugyanis mind a kettő mellett szólnak érvek. Így volt ez a négy évvel ezelőtti választási vereséget követően is, amikor végül előre hozták a kongresszust.

Mesterházy Attila világossá tette, azonnali tisztújítást szeretne, és erre fogja biztatni a választmányt is. Szerinte ez azt üzenné a választóknak, hogy változtatni akarnak. Azt még nem döntötte el, újra indul-e az elnöki posztért, ám abban biztos, hogy ha igen, akkor lesz kihívója.

Az elnökség vállalta a teljes felelősséget a választási eredményért – jelentette ki a pártelnök. Ezért – válaszolta egy kérdésre – nem érti, hogy a XIII. kerületi MSZP-szervezet miért sürgeti állásfoglalásában a felelősség vállalását, szerinte ez megtörtént azzal, hogy mindenki felajánlotta a lemondását.

Kitért arra is, helytelenül járnak el azok a politikusok, akik nyilvánosan fogalmazzák meg bírálatukat. "A jövő és a változás üzenetét szerintem nem Lendvai Ildikó és Kovács László hordozza" – idézte Mesterházy Attilát a nol.hu.

Kovács László egy testületi vezetésére vonatkozó ötletét Mesterházy úgy kommentálta: Kovácsnak egykori pártelnökként ismernie kellene a párt alapszabályát, ám láthatóan nem ismeri. "Csak olyan megoldást szabad választani, ami alapszabályszerű, ez nem ilyen, ezért ebben a formában egészen biztosan nem valósul meg" – fűzte hozzá.

Szerinte sok korábbi vezető politikus háttérbe szorult az elmúlt négy évben, és ma is úgy látja: ez helyes döntés volt, szükséges az MSZP megújításához. Mesterházy Attila szerint megújították a pártot és annak szervezetét az elmúlt években, új politikusgeneráció vezeti az MSZP-t. Úgy folytatta: emberileg megérti azokat, akik ezt csalódottan vették tudomásul, de a közösség szempontjából helyteleníti, hogy – sokszor nevük elhallgatását kérve – bírálják a pártvezetést a sajtóban.

"Az MSZP-nek a jövő felé kell fordulnia és a nem a restauráció irányába" – hangoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában