Ország-világ

2014.07.17. 17:26

Angela Merkel 60 éves - sorra érkeznek a gratulációk

Helmut Kohltól Jürgen Klinsmannig híres németek sora gratulált csütörtökön Angela Merkel kancellárnak a 60. születésnapjára. Az esti születésnapi ünnepségre, a Merkel vezette konzervatív CDU berlini székházába ezer vendéget várnak.

Az ünnepelt arra kérte a meghívottakat, hogy ne hozzanak ajándékot, hanem az arra szánt pénzzel támogassák a José Carreras Nemzetközi Leukémia Alapítvány németországi szervezetét.

Az ünnepi rendezvény - amelyen Merkel felkérésére Jürgen Osterhammel történész tart előadást Múltak - a történelem időhorizontjai címmel - csak 19 órakor kezdődik, de a kancellár ünneplése már csütörtökre virradó éjjel elkezdődött. A brüsszeli EU-csúcson röviddel éjfél után Herman Van Rompuy, az uniós országok állam- illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnöke köszöntötte Angela Merkelt a tanács tagjainak nevében, akik egy német válogatott labdarúgó mezzel ajándékozták meg a kancellárt, rajta mind a 27 kolléga aláírásával.

A születésnap egy kínos közjátékkal folytatódott. Merkel a csúcstalálkozó után sajtótájékoztatót tartott, amelyen a ZDF országos közszolgálati televízió brüsszeli tudósítója, Udo Van Kampen egyszer csak rázendített a Happy Birthday (boldog születésnapot) című dalra. A többiek nem követték, és a kancellár sem fogadta nagy örömmel a köszöntést.

Az újságírónak a szakmai függetlenség megőrzése céljából "távolságot kell tartania a politikusoktól" - magyarázta a sajtótájékoztató részvevőinek magatartását Rolf-Dieter Krause, a másik országos közszolgálati televízió, az ARD tudósítója a közéleti ügyekre szakosodott tematikus közszolgálati csatorna, a Phoenix csütörtöki összeállításában.

Napközben számos közéleti személyiség és társadalmi szervezet gratulált a kancellárnak. A sort elődje és egykori pártfogója, Helmut Kohl volt kancellár nyitotta meg, aki a legnagyobb példányszámú német lapban, a Bildben köszöntötte Merkelt. Írásában kiemelte a 25 évvel ezelőtti rendszerváltás jelentőségét, rámutatva, hogy a berlini fal leomlása és Németország újraegyesítése nyitotta meg az akkor 35 éves fizikus előtt az utat, amelyen eljutott a kormányfői pozícióig.

Helmut Kohl hangsúlyozta: "az egységes Európa és az euró a tartós békét, a szabadságot és a stabilitást szolgálja, és nincs alternatívája", ezért "ismét csak bátorítani tudom Önt, hogy (...) ragaszkodjon az egyesült Európához, továbbra is mozdítsa elő a politikai egyesülés folyamatát és lépjen fel a szükséges stabilitásért".

Gratulált Angela Merkelnek egyebek között a német katolikus püspöki konferencia és a németországi zsidók központi tanácsa, amelynek elnöke, Dieter Graumann köszönetet mondott a kancellárnak a zsidó közösséghez fűződő barátságáért. Gratulált mások mellett Jürgen Klinsmann, az 1990-es labdarúgó-világbajnokságon győztes német csapat tagja, a német válogatott egykori, az amerikai válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya is, aki a Twitteren közölt köszöntőjében azt írta, hogy minden jót kíván "a mi focikancellárunknak, Angela Merkelnek a 60. születésnapjára".

A német sajtóban a kerek születésnap alkalmából számos elemzés jelent meg Angela Merkel politikai tevékenységéről. A legtöbb anyag tárgyilagos, távolságtartó számvetés, és jellemző, hogy a higgadtságot, megfontoltságot emelik ki a kancellár politikusi jellemzői közül. A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió például A pragmatikus fizikus címmel közölt elemzést, amelyben rámutattak egyebek között arra, hogy Merkel nagyszabású víziók helyett a kis lépések politikáját követi.

Megjelentek ironikus hangvételű összeállítások is, például a ZDF egy anyagban felidézte, hogy Merkel korábban hallani sem akart a valamennyi gazdasági ágazatban egységesen kötelező minimálbérről, amelyről azonban éppen az ő kormányzása alatt - az idén júniusban - alkotott törvényt a parlament, és egykor a nagykoalíciót is ellenezte, pedig a 2005-2009-es ciklus után tavaly ősz óta már másodszor irányít nagykoalíciós kormányt.

Mások azt emelték ki, hogy a kancellár stábja nagy szakértelemmel használja ki a média adta lehetőségeket. "Minden egyes selfie Poldival (Lukas Podolski válogatott labdarúgóval) 2 százalékkal javítja a személyes népszerűségét a következő felmérésben" - magyarázta egy elemző a Handelsblatt című üzleti lapnak, hogy Merkel miért mutatkozik szívesen a nemzeti önkép formálódásában fontos szerepet játszó labdarúgó-válogatott társaságában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában