Ország-világ

2014.07.31. 11:56

Izrael további 16 ezer tartalékost mozgósított

A mozgósítással 86 ezerre nőtt a bevetett tartalékosok száma.

Az izraeli hadsereg további 16 ezer tartalékos katonát mozgósított a Gázai övezet palesztin fegyveresei elleni hadjárathoz "a harcoló alakulatok frissítésére", ezzel 86 ezerre nőtt a bevetett tartalékosok száma - jelentette be egy katonai szóvivő. A palesztin mentők szerint egy csütörtök reggeli izraeli légicsapásban az ENSZ egyik iskolaépületében megsebesült 15 palesztin.

Az izraeli kormány biztonsági kabinetje öt órán át tartó szerdai ülésén egyhangúlag döntött amellett, hogy a hadsereg folytatja a Hamász palesztin szervezethez tartozó "terrorista célpontok" elleni támadásokat, és a palesztin fegyveresek által a Gázai övezet és Izrael határvonala alatt ásott alagutak "semlegesítését" - jelentette a közszolgálati rádió.

A nyolctagú biztonsági kabinet csütörtökön is ülést tart - tette hozzá a rádió.

Egy izraeli tábornok úgy nyilatkozott: az alagutak felszámolása már csak "napok kérdése".

Az izraeli légierő egy mecsetet támadott csütörtök reggel a Gázai övezet északi részén, a Dzsabalíja menekülttáborban, és a becsapódó bomba repeszei megsebesítettek 15 palesztint egy közelben lévő iskolaépületben, amelyet az ENSZ palesztin menekültekért felelős szervezete, az UNRWA tart fenn. A sebesültek közül kettőnek súlyos az állapota - közölték a palesztin mentők.

Szintén az UNRWA Dzsabalíja menekülttáborbeli egyik iskolájában történt szerdán, hogy izraeli lövedékek felrobbanásában meghalt legalább 16 palesztin, köztük gyerekek. Az UNRWA 83 iskolájában mintegy 1800 olyan palesztint szállásoltak el, akinek el kellett menekülnie otthonából az izraeli bombázások elől.

Az Egyesült Államok és az ENSZ szerdán elítélte Izraelt a menekülttábor bombázásáért.

Címkék#izrael

Ezek is érdekelhetik