Ország-világ

2014.08.06. 12:47

A számítógépes játékokkal az időskori depresszió ellen?

A szürkeállományt serkentő számítógépes játékok legalább ugyanolyan hatásosak az időskori depresszió ellen, mint a gyógyszerek - állítja egy új kutatás.

Amerikai és kínai kutatók olyan 60 és 89 év közöttieket vizsgáltak, akiken nem segítettek az antidepresszánsok. Miután négy héten át olyan számítógépes játékokat játszottak, amelyek a szellemi erőnlétet növelték, az idős résztvevők felélénkültek.

A számítógépes programokat úgy fejlesztették ki, hogy teszteljék azt az elméletet, miszerint az öregedő agy intenzív gyakorlás révén regenerálódhat, visszanyerheti az elveszített tanulási és emlékezési funkcióit és javulhatnak döntési folyamatai - ezek pedig mind megakadályozhatják a depressziót.

Korábbi tanulmányok kiderítették, hogy az intellektuális képességek csorbulása csökkentheti az antidepresszánsok hatékonyságát. Amerikai és kínai kutatók négyhetes számítógépes vizsgálatában tizenegyen vettek részt. A szakértők tesztelték a program után a tesztalanyok intellektuális képességeinek és depressziójának változásait. Adataikat aztán összehasonlították egy 33 fős, olyan idős emberekből álló csoportéval, akiknek antidepresszánst adtak.

Az eredmények szerint a számítógépes terápia ugyanolyan hatásos volt a depresszió ellen, mint az Escitalopram nevű gyógyszer, de 12 helyett már négy hét után - írják a kutatók a Nature Communications című szaklapban kedden megjelent tanulmányukban.

A résztvevők 72 százalékánál egyenesen visszafejlődött a depresszió - fogalmazott Sarah Morimoto, a New York-i Geriátriai Pszichiátriai Intézet munkatársa.

A tudósok ugyanakkor beismerik, hogy eredményeik további vizsgálatra szorulnak többek között a tesztcsoport kis létszáma miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában