Ország-világ

2014.08.16. 09:22

Folytatódtak az amerikai légicsapások Észak-Irakban

Egy pilóta nélküli harci repülőgép megsemmisítette az Iszlám Állam nevű radikális szunnita szervezet csoportjainak több katonai járművét.

Szombatra virradó éjjel is folytatódtak az amerikai légicsapások Észak-Irakban az iszlám szélsőségesek ellen.

Hírügynökségi jelentések szerint egy pilóta nélküli harci repülőgép megsemmisítette az Iszlám Állam nevű radikális szunnita szervezet csoportjainak több katonai járművét.

Nem sokkal a támadás előtt az iszlamisták megtámadták a jazidi vallási kisebbség tagjai által lakott egyik falut, és mintegy nyolcvan embert megöltek. Kurd források szerint a jazidiak elutasították, hogy az iszlám hitre térjenek át. A támadók a férfiakat lemészárolták, a nőket és a gyermekeket elhurcolták.

Egyelőre nem világos, hogy az újabb amerikai légitámadás összefüggésben állt-e az iszlám szélsőségesek akciójával. [namelink name="Barack Obama"] elnök az elmúlt héten adott felhatalmazást az Iszlám Állam elleni légitámadásokra a szunnita szélsőségesek előrenyomulásának megakadályozása és a kisebbségek, köztük a jazidiak védelme érdekében.

A jazidiakat a szunnita szélsőségesek sátánimádóknak tartják. Irakban a szekta hívei nagyrészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségeik előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is. Becslések szerint mintegy 500 ezer tagjuk van. A közösség jelenleg három képviselővel rendelkezik az iraki parlamentben.

Címkék#irak#usa
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában