Ország-világ

2014.08.01. 08:08

Részleges államcsődöt jelző kategóriába sorolta vissza Argentínát a Fitch is

A Standard & Poor's után egy nappal a Fitch Ratings is a részleges államcsődöt jelző korlátozott szuverén nem törlesztői szintre rontotta Argentína államadós-kötelezettségeinek osztályzatát.

A nemzetközi hitelminősítő a csütörtöki piaci zárások után, azt követően jelentette be a szuverén devizaadósság besorolásának lerontását, hogy a szerdai pótlólagos határidőig sem született megállapodás az argentin kormány és az amerikai kötvénybefektetők között a dél-amerikai ország egy 539 millió dolláros kamatfizetési kötelezettségével kapcsolatban.

Közleményében a hitelminősítő úgy fogalmazott, Argentína nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, ezért az "RD" (restricted default) kategóriába süllyeszti a dél-amerikai ország devizaadósságának besorolását. A Fitch rontott a helyi valutában kibocsátott argentin államadósság minősítésén is, mert szerinte az argentin gazdaság további bizonytalanságra számíthat, részben azért, mert megjósolhatatlan, hogy meddig fog tartani a csődhelyzet.

Az argentin gazdaság már így is recesszióban van, és csak tovább fog lassulni, mert a csőd hatással van a befektetői bizalomra, és lehetséges, hogy gátolni fogja a tőke odaáramlását, ami pedig a fizetőeszköz volatilitásához vezet - mutatott rá a Fitch.

Címkék#Argentína

Ezek is érdekelhetik