Ország-világ

2014.09.07. 17:20

Nemzetközi csapatok gázai mandátumát szorgalmazza az izraeli külügyminisztérium

Az izraeli külügyminisztérium szívesen látná, ha a Gázai övezet újjáépítését egy nemzetközi békefenntartó alakulat felügyelné.

Az izraeli külügyminisztérium szívesen látná, ha a Gázai övezet újjáépítését egy nemzetközi békefenntartó alakulat felügyelné, amelynek mandátuma részét képezné "a Hamász és egyéb terrorcsoportok" újrafegyverkezésének megakadályozása is - adta hírül vasárnap internetes oldalán a Háárec izraeli napilap.

A biztonsági kabinetnek két hete benyújtott indítvány szerint a külügyi tárca meggyőződése, hogy egy ilyen katonai erő a zsidó állam érdekeit szolgálja, amennyiben képes hatékony biztonsági műveleteket végrehajtani az enklávéban.


Miniszteri szinten eddig még nem folytak megbeszélések a kétoldalas dokumentumban bemutatott tervezetről, amely - külügyminisztériumi források szerint - német, brit, francia és egyéb európai országok által tett javaslatok alapján született. Az említett államok a gázai háború alatt olyan többnemzeti alakulat létrejöttét szorgalmazták, amely a 2005 és 2007 között az övezetben szolgált európai megfigyelő misszió korszerűsített változatán alapulna.


A dokumentum szerint a misszió tagjai fegyvert viselnének, feladataik közé tartozna az övezetben működő milíciák lefegyverzése és az Egyiptommal közös határ palesztin oldalának, valamint bizonyos belső körzeteknek - és azokban egyebek mellett az ENSZ által működtetett intézményeknek - a figyelése is.


Egy meg nem nevezett, magas rangú külügyi tisztségviselő szerint Egyiptomnak kulcsszerepet kell játszania a javaslatról szóló megbeszéléseken. Az észak-afrikai ország a gázai válság ügyében folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a rafahi határátkelő megnyitását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy az övezet felőli oldalát a palesztin elnöki gárda ellenőrzi a Hamász jelenléte nélkül. A külügyi forrás szerint Kairó egyelőre nem lelkesedett az európai országok által korábban felvetett nemzetközi mandátum ötletéért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában