Ország-világ

2014.09.23. 09:06

Túszvideót töltött fel a YouTube-ra az Iszlám Állam - videó

A francia túszról készült videofelvétel hétfő este jelent meg a YouTube videomegosztó portálon. A túsz arra kéri a francia államfőt, hogy vessen véget Franciaország iraki beavatkozásának.

A francia külügyminisztérium szerint hiteles a videofelvétel arról a francia turistáról, akit Algériában ejtettek túszul vasárnap az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez köthető szélsőségesek.

"A külügyminisztérium megerősíti annak a videofelvételnek a hitelességét, amelyen [namelink name="Hervé Gourdel"] látható" - közölte hétfőn New Yorkban tartott sajtótájékoztatóján Laurent Fabius francia külügyminiszter. Fabius úgy fogalmazott, hogy a helyzet rendkívül súlyos, a dzsihadisták azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik az 55 éves nizzai férfit, ha Franciaország nem állítja le az IÁ elleni légicsapásokat Irakban.

A külügyminiszter leszögezte, hogy a túszejtés nem fogja eltántorítani Franciaországot attól, hogy részt vegyen az IÁ elleni nemzetközi katonai koalícióban. "Mindent megteszünk a túszok kiszabadításáért, de egy terroristacsoport nem változtathatja meg Franciaország álláspontját" - fogalmazott Fabius.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint [namelink name="Francois Hollande"] államfő beszélt telefonon [namelink name="Abdelmalek Szellal"] algériai miniszterelnökkel, és megállapodott vele abban, hogy a két ország teljes mértékben együttműködik a francia túsz kiszabadítsa érdekében, és a hatóságok állandó kapcsolatban lesznek egymással.

A Szíriában és Irakban is jelentős területeket uraló IÁ az utóbbi egy hónapon belül három nyugati túsz brutális lefejezéséről készített videofelvételt, és közzétette őket a világhálón.A francia túszról készült videofelvétel hétfő este jelent meg a YouTube videomegosztó portálon. Rajta Hervé Gourdel látható, mellette két fegyveres, akik arcukat fekete kendővel takarták el. A felvételen megszólal a francia férfi, és azt mondja, fogvatartói utasítására fordul Francois Hollande francia államfőhöz azzal a kéréssel, hogy vessen véget Franciaország iraki beavatkozásának. Gourdel könyörög az államfőnek, hogy tegyen meg mindent szabadulásáért.

A felvételt az IÁ algériai ága tette közzé. A férfi azt állítja, hogy elrablásáért az Algériai Kalifátus Katonái nevű csoport felelős.

Az El Ahdat című hírportál korábban arról számolt be, hogy a férfi néhány napja turista vízummal érkezett az észak-afrikai országba, és algériai barátaival faházat bérelt egy településen Tizi-Uzu és Buira városok között.

A video közzététele előtt néhány órával az IÁ arra szólította fel híveit világszerte, hogy hajtsanak végre véres merényleteket azon országok lakosai ellen, amelyek kormányai részt vesznek az Irakban és Szíriában tevékenykedő terrorcsoport leküzdésére létrejött nemzetközi koalícióban - különös tekintettel az Egyesült Államokra és Franciaországra.

Franciaország hivatalosan eddig csak egyetlen bombázást hajtott végre, amióta a köztársasági elnök múlt csütörtökön engedélyezte, hogy a francia légierő bekapcsolódjon a légicsapásokba Irakban az IÁ hadállásai ellen. Pénteken az ország északkeleti részén a francia Rafale vadászgépek egy logisztikai raktárt megsemmisítettek.

Franciaország nem tárgyal a túszejtőkkelFranciaország nem tárgyal az Algériában szélsőségesek által túszul ejtett francia turista fogva tartóival, és folytatja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni légicsapásokat Irakban - jelentette ki kedden Manuel Valls francia miniszterelnök.

"Párizs soha nem fog engedni a zsarolásnak. Ez a terrorizmus álnoksága, hogy zsarolni próbál, halállal fenyeget. Ha engedünk, ha egy picit is meghátrálunk, megadjuk neki ezt a győzelmet" - mondta a kormányfő az Europe 1 kereskedelmi rádiónak Németországból adott interjúban.

"A légcsapásokat, ezt a kötelezettségvállalást természetesen folytatjuk" - hangsúlyozta Valls.

Ezek is érdekelhetik