Ország-világ

2014.10.12. 11:50

Ebola: testhőmérséklet-mérést rendeltek el a belgrádi repülőtéren

A Szerbiába érkező utasok fokozott szűrését szombaton 17 órakor kezdték meg kézi szkennerekkel. A járvány megelőzése végett több mint 700 személyt helyeztek egészségügyi megfigyelés alá.

Testhőmérséklet-mérést rendeltek el a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren az Ebola-sújtotta térségből Szerbiába érkező utasoknál annak érdekében, hogy az esetleges fertőzötteket kiszűrjék – jelentette be Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) a hét végén.

A fokozott szűrést szombaton 17 órakor kezdték meg kézi szkennerekkel.

A tárcavezető hozzátette, hogy Szerbia folyamatos kapcsolatban van az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és mindent a WHO javaslatai alapján végeznek el. "Minél közelebb van a vírus a határainkhoz, annál nagyobb a kockázat" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az Ebola Szerbiát még nem érte el.

Emlékeztetett arra, hogy az Ebola-járvány megelőzése végett több mint 700 személyt helyeztek egészségügyi megfigyelés alá. Őket nem különítették el, otthon tartózkodhatnak, ugyanakkor arra kötelezték őket, hogy azonnal jelentsék, ha az Ebola-tünetek bármelyikét - láz, fej- vagy gyomorfájás - tapasztalják magukon.

Loncar bejelentette, hogy további védőfelszerelést rendel az ország, illetve hétfőtől felkészítő képzéseket tartanak azoknak, akik bármilyen módon kapcsolatba kerülhetnek Ebola-fertőzöttekkel. Emellett már kijelölték azt a belgrádi hotelt is (Hotel Nacional), amely szükség esetén karanténként szolgálhat.

A Balkánon eddig egy Ebola-gyanús haláleset történt, egy brit férfi halt meg csütörtökön Macedóniában, akiről korábban azt gyanították, hogy az Ebola-vírus hordozója lehetett. A macedón hatóságok azonban a laboratóriumi vizsgálatokat követően kizárták az Ebolát a halál lehetséges okai közül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában