Ország-világ

2014.10.10. 18:24

Változik a vasúti törvény

Az uniós kötelezettségszegési eljárás lezárása érdekében adott be képviselői módosító javaslatot a vasúti törvényhez Völner Pál (Fidesz), a törvényjavaslat szövege pénteken jelent meg az országgyűlés honlapján.

A képviselői indoklásában kiemeli, hogy az Európai Bizottság szeptember végén küldte meg Magyarországnak azt az indoklással ellátott véleményt, amely a vasút biztonságával, a vasúti társaságok engedélyezésével, és a vasúti infrastruktúra használati díjával kapcsolatos kötelezettségszegést tartalmazza.

A vasúti törvény módosításának az a célja, hogy a kötelezettségszegési eljárás mielőbb lezáruljon.

Ennek érdekében a javaslat kimondja, hogy a vasúti biztonsági hatóság szervezetileg független a pályavasúti társaságoktól, a vállalakozó vasúti társaságoktól, továbbá a beszerző egységektől is.

Az Európai Bizottság ugyancsak független szervezetként követeli meg a beszerző egységeket. Ezek intézik a pályavasút és a vasúti társaságok beszerzéseit. A magyar szabályozás eddig a vasúti igazgatási szervezet részének tekintette ezt, de a kötelezettségszegési eljárás hatására leválasztja arról. Ez azonban csak elméleti jellegű változás, hiszen ilyen szervezet Magyarországon jelenleg nem működik.

Mint a javaslat indoklása kiemeli: abban az esetben, ha Magyarországon létrejön az állami tulajdonú MÁV szétválasztása és létrejönne egy holding struktúra - amelynek része lenne egy központi szolgáltató szervezet is - akkor lesz majd szükség a beszerző egységekre.

Végül azt kifogásolta a bizottság, hogy a váratlan baleseteket a biztonsági hatóság is köteles jelenteni a vizsgáló testületnek. Mivel erre nem kötelezhető, így ez kikerül a vasúti törvény szövegéből. Ugyanakkor - az uniós szabályok szerint - a biztonsági hatóság maga is végezhet baleseti vizsgálatot.

Címkék#vasút
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában