Ország-világ

2014.12.16. 07:24

A kávézó vezetője és egy ügyvédnő halt meg a sydnei túszok közül

A várost megrázták a történtek, a lakosok virágokat helyeztek el a Lindt üzletének közelében. A túszejtőről kiderült: zaklatott múltú, magának való iráni menekült.

A hatóságok tájékoztatása szerint a 38 éves ügyvédnő, Katrina D. három gyerek édesanyja volt. Az új-dél-walesi ügyvédi kamara kiemelkedő szakemberként méltatta a jogászt, aki két kollégájával együtt tért be a kávézóba, ahol aztán túszul ejtették őket.

A másik áldozat a helyiség 34 éves menedzsere, Tori J. A férfi 2012 óta dolgozott a Lindt csokoládé kávézójában, munkatársai önzetlen főnökként jellemezték - írta az Australian című lap. Sajtóértesülések szerint a boltvezető megpróbálta lefegyverezni a túszejtőt, e közben vesztette életét. A rendőrség nem erősítette meg ezt az információt.

A rendőrők helyi idő szerint keddre virradóra rohamozták meg a kávézót, mert úgy vélték, hogy az elkövető közvetlen életveszélyt jelent a túszokra. Az iszlamista férfi akkor már 16 órája tartotta fogva a több mint egy tucat túszt.

Ausztrál rendőrségi források szerint a túszejtő egy iráni menekült volt, a neve Man Harun Monisz. Médiaértesülések szerint a magát "Harun sejknek" és "lelki gyógyítónak" is nevező férfi korábban gyűlölködő, fenyegető elektronikus leveleket küldött Afganisztánban elesett ausztrál katonák családjának a szigetország afganisztáni katonai szerepvállalása elleni tiltakozásul. A férfi ellen több esetben emeltek vádat szexuális bűncselekmények miatt, valamint bűnrészességgel vádolták volt felesége meggyilkolásában.

Sydneyt megrázta a túszdráma, a lakosok az emlékezés virágait helyezték el az üzleti negyedben, ahol a kávézó áll. A Lindt közleményt adott ki, amelyben a vállalat vezetője azt írta, mélységesen lesújtották a történtek.

Zaklatott múltú, magának való iráni menekült



Zaklatott múltú, magának való iráni menekült, Man Harun Monisz állt a Sydneyben helyi idő szerint hétfőn késő este véget ért túszdráma mögött. Több mint negyven alkalommal emeltek vádat ellene szexuális bűncselekmények miatt, s bűnrészességgel vádolták volt felesége meggyilkolásában.

A Monisz által működtetett weboldalon - amelyet az ausztrál hatóságok a túszdráma után elérhetetlenné tettek - olyan férfi képe rajzolódott ki, akit végtelenül felbőszítettek az ausztrál hatóságok és az iraki, valamint afganisztáni muzulmánokkal szemben elkövetett, vélt vagy valós igazságtalanságok.

Az iráni férfi az 1990-es évek végén hagyta el az iszlám köztársaságot, mivel konfliktusba keveredett az ottani hatóságokkal. Miután Ausztrália elfogadta a menedékkérelmét, saját honlapján a férfi megszállottan próbálta leleplezni a muszlim civilek ellen külföldön elkövetett igazságtalanságokat, erőszakos cselekményeket - mondta Manny Conditsis ügyvéd, aki Monisz jogi védelmét látta el a volt feleségével kapcsolatos tavalyi gyilkossági ügyben. Az asszonyt egy sydneyi lakásban leszúrták, majd felgyújtották.

2007-től kezdődően a férfi gyűlölködő, fenyegető elektronikus leveleket küldött Afganisztánban elesett nyolc ausztrál katona családjának a szigetország afganisztáni katonai szerepvállalása elleni tiltakozásként. Emiatt 2012-ben az ausztrál bíróságok két év szabadságvesztésre ítélték, de börtönbüntetésének csupán egy részét töltötte le.

Az iráni férfi később azt állította, hogy a börtönben megkínozták, ürülékkel szennyezték be, és arra kényszerítették, hogy a puszta földön aludjon. Amiatt is neheztelt az ausztrál hatóságokra, hogy egy bírósági döntés eltiltotta gyermekei láthatásától.

Egy forrás, amely közel áll az ausztrál iszlamistákhoz, a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Monisz nem tartozott semmilyen helyi szélsőséges csoporthoz, és azok vezérei megvetéssel beszéltek róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában