Ország-világ

2015.05.29. 15:47

Így reagáltak a pártok Orbán értékelésére

AZ MSZP szerint Orbán Viktor szétzilálta az országot. Az PM nem kér a kormányfő politikai hagyatékából. A Jobbik úgy véli, a miniszterelnök 5 évet késett a beismeréseivel.

MSZP: Orbán Viktor szétzilálta az országot és egyedüli döntéshozóvá vált

Az MSZP szerint a miniszterelnök pénteki, kormányzását értékelő beszéde azt jelzi: [namelink name="Orbán Viktor"] ugyanott tart, mint öt évvel ezelőtt. Szétzilálta az országot, a kormánya kompetenciáját és egyedüli döntéshozóvá vált - mondta [namelink name="Tóbiás József"] elnök-frakcióvezető pénteken, sajtótájékoztatón.

Kijelentette: a kormányfő kétségbeesett és sikertelen kísérletet tett a kormányzati válság és a Fideszen belül dúló belháború rendezésére. Szerinte a miniszterelnök felszámolta azokat az igazodási pontokat, amelyek Európához, a szakmaisághoz és a társadalmi kontrollhoz vezettek volna.

Magyarországnak sikerre lenne szüksége, és arra, hogy legyen esély a boldogulásra - fűzte hozzá.

Tóbiás József az elmúlt negyedszázad legrosszabb kormányának nevezte a jelenlegit, autoriter kormányok örökösének. Azt hangsúlyozta: a kormány leváltását követően újra kell építeni a társadalmi, közjogi és demokratikus berendezkedést.

Szerinte Orbán Viktor gyűlöletkeltést folytat a menekültügy vagy a halálbüntetés kérdésében.

A kormányfő pénteken Budapesten, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett, Ötéves a kormány című konferencián értékelte a kabinet tevékenységét 2010 óta.

PM: jövőkép nélküli Magyarország Orbán Viktor politikai hagyatéka

A Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán Viktor miniszterelnök politikai hagyatéka az, hogy a magyar fiataloknak Magyarország egy kies, depressziós és jövőkép nélküli ország lett.

Az ellenzéki párt szakszóvivője, [namelink name="Barabás Richárd"] pénteken sajtótájékoztatón értékelve a kormányfő által az Ötéves a kormány című budapesti konferencián elmondottakat azt mondta, "ma egy álmodozó beszélt álomországról tátott szájú óvodásoknak".

Szerinte a valóság az elmondottakkal szemben az, hogy a kormány háborút indított az államadósság és a munkanélküliség ellen, és ezeket "elbukta". Háborút indított az oktatás és a tudás ellen is, és ezzel elveszi a fiatalok jövőjét - tette hozzá Barabás Richárd.

Kijelentette, nem kérnek Orbán Viktor politikai hagyatékából, és mindent megtesznek azért, hogy Orbán Viktor uralma a lehető legrövidebb idő alatt véget érjen.

Jobbik: a kormányfő öt évet késett a beismeréseivel

A Jobbik értékelése szerint a kormányfő beszédében beismerte a kormányzatot átszövő korrupciót és a hatalmi arroganciát, azonban ezzel öt évet késett.

[namelink name="Mirkóczki Ádám"], az ellenzéki párt szóvivője pénteken sajtótájékoztatón reagált a Polgári Magyarországért Alapítvány Ötéves a kormány című konferenciáján elhangzottakra.

Hiteltelennek nevezte a korrupció és a visszaélések ellen hirdetett zéró toleranciát és azt mondta: ha Orbán Viktor ténylegesen szeretne tenni valamit, akkor minimum eljárások megindítását kellett volna bejelentenie, meg kellett volna neveznie "fideszes korrupt gazembereket", konkrét ügyeket.

A jobbikos politikus tévedésnek tartotta, hogy a Fidesznek a nemzettel van közös szenvedélye, szerinte ugyanis a kormánypártnak a szocialistákkal van, ez pedig a korrupció.

Mirkóczki Ádám szerint az emberek három időközi választáson már véleményt mondtak erről és legkésőbb 2018-ban pont a korrupció és a hatalmi arrogancia miatt zavarják el a kormányt.

Együtt: soha ennyi szegény nem élt Magyarországon mint ma

Az Együtt szerint az Orbán Viktor vezette kormány ötéves eredménye az, hogy soha nem volt annyi szegény ember Magyarországon mint ma, továbbá kétszer annyian hagyták el az elmúlt öt évben az országot, mint 1956-ban.

[namelink name="Juhász Péter"], az Együtt alelnöke a miniszterelnök által pénteken Budapesten, az Ötéves a kormány című konferencián elmondottakra reagálva sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "ma a Habony Árpádok féle embereknek áll a világ, és a keményen dolgozó kisembereket kisemmizték".

Juhász Péter az elmúlt öt év nyertesei közé sorolta Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztert, akinek a karján - mint fogalmazott - "újabb többmillió forintos óra ketyeghet" a trafikok elvétele kapcsán.
Nyertesnek tartja Mészáros Lőrincet, Felcsút polgármesterét, aki szavai szerint pár év alatt a leggazdagabb magyarok közé került; Rogán Antalt, az Országgyűlés Fidesz-frakciójának vezetőjét, aki közel "félmilliárd forintnyi ingatlanvagyonon ül volt alpolgármestereivel és képviselőtársaival".

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja azt mondta: ma a kormány azoknak az érdekét képviseli csak, akik a miniszterelnökhöz és közvetlen környezetéhez tartoznak.

Hajdu Nóra az elmúlt öt év veszteségei közé sorolta, hogy "mindenki kárára" lebontották a jogállamot, átírták a választási törvényt, "megszállták" az ügyészséget, "szájkosarat tettek" a magyar médiára, "kiüresítették" az Alkotmánybíróságot és hadat üzentek a szegényeknek.

A sajtótájékoztató közben a párt aktivistái "a kormányzás nyerteseinek" - köztük Habony Árpád, Szijjártó Péter külügyminiszter - arcmását ábrázoló képet vettek a fejükre, miközben egy papírlapra felírt "veszteseken" álltak, így például a betegeken és "a keményen dolgozó kisembereken".

DK: Orbán Viktornak ideje lenne távoznia

A Demokratikus Koalíció szerint Magyarországnak nincs szüksége Orbán Viktorra, így ideje lenne előrehozni a változást.

[namelink name="Gréczy Zsolt"], az ellenzéki párt szóvivője pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón reagált a kormányfő ötéves kormányzást értékelő beszédére, számba véve "mi történt valójában az elmúlt öt évben".

Mint mondta, a nettó államadósság emelkedett, a GDP változása pedig 2010 és 2014 között a statisztikai hibahatáron belül volt, amellyel a környező országok mindegyikénél rosszabbul teljesített Magyarország, amelyet a hitelminősítők a bóvli kategóriában jegyeznek.

A foglalkoztatási adatokon szerinte a "vízfejjé dagasztott államigazgatás" javít, eközben a versenyszférában szintén a hibahatáron belül volt a munkában állók számának növekedése. 2014-ben hatszor annyian költöztek külföldre, mint 2009-ben, és az elmúlt öt évben ötször annyian haláloztak el, mint ahányan születtek - fűzte hozzá.

Gréczy Zsolt "megnyugtatónak" tartotta, hogy a miniszterelnök nem akarja az ország kilépését az Európai Unióból, "most, hogy ő, a családja, az összes rokon, barát már jól megtollasodott az uniós támogatásokból".

A kormányfő pénteken Budapesten, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett, Ötéves a kormány című konferencián értékelte a kabinet tevékenységét 2010 óta.

LMP: a bérek mindennél árulkodóbbak

Az LMP szerint a hazai bérek mindennél árulkodóbbak, ha értékelni kell az elmúlt öt év kormányzását.

[namelink name="Szél Bernadett"], az ellenzéki párt társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélte: Orbán Viktor miniszterelnök értékelő beszédében "hőstörténetet adott elő", de az emberek nem így élték meg ezt az időszakot.

Szóvá tette az alacsony béreket, szerinte az adózók háromnegyede az átlagbér alatt keres és az Európai Unióban az ötödik legrosszabb a bérszínvonal. Így Magyarország nem fog tudni megerősödni, s ha Orbán Viktor marad, akkor vagy éhbérért dolgoznak az emberek vagy nyugatra távoznak - összegzett.

Az LMP-s politikus elkeserítőnek nevezte, hogy a miniszterelnök "függőségbe helyezte az országot", a közfoglalkoztatást pedig a legújabb kori feudalizmusként értékelte, megjegyezve, hogy az szerinte nem vezet vissza a munkaerőpiacra.

Liberálisok: nem kérünk "Orbán Viktor Magyarországából"

A Magyar Liberális Párt szerint "Orbán Viktor Magyarországa" nem biztosít jólétet, demokráciát és jogállamot, s ebből nem kérnek.

[namelink name="Bősz Anett"], az ellenzéki párt ügyvivője pénteki sajtótájékoztatóján a kormányfő öt éves kormányzását értékelő beszédére reagálva azt mondta: egy dologban értenek egyet, abban, hogy Magyarország nagy átalakuláson ment keresztül. Kifejtette: szerintük öt év alatt a Fidesz lerombolta a jogállamot, a demokráciát, az egymás iránti toleranciát, az egészségügy pedig csak a benne dolgozók tisztes helytállásának köszönhetően nem omlott még össze.

Az ügyvivő értékelése szerint soha nem látott mértékű a korrupció és felvetette azt is, hogy azért kelthet riadalmat néhány ezer menekült, mert Magyarország halad afelé, hogy négymillió ember a létminimum alatt éljen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában