Ország-világ

2015.06.18. 22:44

A magyar helyzetre tekintettel a csehek megerősítették a közutak és a vonatok ellenőrzését

Tekintettel a Magyarországon kialakult helyzetre a cseh hatóságok megerősítették a Magyarország felől érkező vonatok, illetve a közutak ellenőrzését - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter csütörtökön este Prágában a cseh képviselőház bevándorlással foglalkozó rendkívüli ülésén.

"Pontosabbakat erről nem mondhatok, nem akarok útmutatást adni azoknak, akik ki akarnák kerülni az ellenőrzéseket" - szögezte le Chovanec.

A képviselőház rendkívüli ülését az ellenzéki pártok kérésére hívták egybe.

A cseh belügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a probléma kapcsán sok szó esik Görögországról és Olaszországról, amelyeken keresztül a menekültek megpróbálnak bejutni az Európai Unióba, de "már kevesebb figyelmet kap Magyarország, amelyen keresztül új út alakult ki" Európába. Magyarország erre reagált a falépítésről szóló döntéssel - jegyezte meg Chovanec.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a belső schengeni határok ellenőrzésének bármiféle megerősítése hatással van azokra az országokra, amelyek külső schengeni határral rendelkeznek.

"Ez a hatás mutatkozott meg Magyarország esetében is, miután Ausztria és Németország szóba hozták határaik ellenőrzésének megerősítését" - mutatott rá a miniszter.

Bohuslav Sobotka kormányfő kijelentette: Csehország támogatja azt az elképzelést, hogy menekülttáborokat létesítsenek Észak-Afrikában, valamint azt is, hogy a szervezett bűnbandák által a menekültek Európába juttatásához használt hajókat elsüllyesszék.

"Készen állunk arra, hogy ezeket a terveket pénzügyileg vagy szakértőkkel is támogassuk" - húzta alá a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy Prága már hasonló támogatást nyújt néhány jordániai menekülttábornak.

Ugyanakkor megismételte a cseh kormány álláspontját, hogy elutasítja az Európai Bizottság által javasolt menekültkvótákat, és a kérdés kezelését nemzeti hatáskörben kívánja tartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában