Ország-világ

2015.06.22. 16:17

Tahitire távozhat fiával a Bora Borán rekedt magyar nő

A válófélben lévő magyar nő francia állampolgárságú férje miatt négy éve rekedt a szigeten. Most megkapta fia felügyeleti jogát, és Tahitire költözhet.

Megkapta fia felügyeleti jogát és Tahitire költözhet vele az a válófélben lévő magyar nő, aki francia állampolgárságú férje miatt négy éve Francia Polinézia szigetén, Bora Borán rekedt.

[namelink name="Nyíri-Kovács Patrícia "]hétfőn a Facebookon közölte, hogy megkapta kisfia felügyeleti jogát és a csendes-óceáni Bora Boráról elköltözhet vele Tahitire. Azt írta, még nem térhetnek vissza Magyarországra, de "ez lesz a következő lépés".

A Fővárosi Főügyészség 2014. szeptember 19-én közölte, hogy az illetékes kerületi ügyészség a személyi szabadság megsértése, kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyben a magyar nő koreai származású, francia állampolgárságú férje ellen. A vádirat lényege szerint a vádlott és a magyar állampolgárságú sértett 2008 júniusában kötött házasságot, majd egy évvel később közös gyermekük született, házasságuk azonban megromlott, a férfi 2009 és 2011 között rendszeresen bántalmazta a nőt, több esetben a gyermekük szeme láttára.

Miután az asszony már a válást fontolgatta, a férfi 2011 őszén azzal az indokkal, hogy megkísérli rendbe hozni házasságukat, meggyőzte a feleségét, hogy a kisfiukkal együtt utazzanak pár hónapra Bora Borára. Ám a férfi ott is bántalmazta a nőt, majd elvette a gyermekkel közös magyar útlevelét, hogy megakadályozza a sértettet Francia Polinézia elhagyásában.

A Népszabadság május 29-én közölte, hogy a Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék jogerős döntését: Nyíri-Kovács Patríciának Bora Borán kell elválnia francia férjétől.

[namelink name="Szijjártó Péter"] külgazdasági és külügyminiszter június 2-án sajtótájékoztatón arról beszélt: emberileg és jogilag tartható és vállalható megoldásra van szükség az ügyben, és emberileg csak egy megoldás elfogadható, ha a gyermek hazatérését Magyarországra minél előbb engedélyezik a francia hatóságok. Elmondta, Nyíri-Kovács Patrícia francia férje bizonyítottan hamis papírokkal érte el a hatóságoknál, hogy a gyermeket tegyék egy kiutazásokat tiltó listára. Azt, hogy a papírok hamisak, a helyi hatóságok is elismerték, de fenntartják a kiutazási tilalmat a gyermek esetében - tette hozzá. A tárcavezető közölte: az ügyben Laurent Fabius francia külügyminiszterhez fordult, és ígéretet kapott a francia féltől, hogy június 22-én a Külügyi Tanács ülésekor közlik vele a megoldási lehetőségeket.

Címkék#jog
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában