Ország-világ

2015.12.29. 21:00

Csok: kijöttek 10+10 milliós program részletei

Az új családi otthonteremtési kedvezményt a külföldi munkavállalásból hazatérők is igénybe vehetik.

Megjelentek a kormány otthonteremtési programjának részletei kedden, ezeket Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ismertette Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelentekre hivatkozva. A programot a Fidesz-frakció és a Fidelitas is üdvözli, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) szerint viszont az "csak a gazdagoknak lesz jó".

[namelink name="Rétvári Bence"] bejelentette: az új családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a külföldi munkavállalásból hazatérők, valamint olyan házastársak is igénybe vehetik, ahol az egyik fél 40 évesnél idősebb.

A jövő évtől a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel igényelhető az otthonteremtési kedvezmény. Egy gyermek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.

Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik. A három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk.

Rétvári Bence kiemelte, a visszaélések megakadályozása érdekében az otthonteremtési kedvezmény alapvető támogatásainak feltétele, hogy az igénylő az igénylés előtti 180 napban rendelkezzen belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal. Hangsúlyozta, hogy a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz emellett 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell tudni mutatni, amelyet akár külföldi hatóságok is igazolhatnak.

Az államtitkár fontos kedvezményként említette, hogy a támogatást azok a családok is igénybe vehetik, ahol a házastársak egyike már betöltötte a 40. életévét. Az új program szerint a támogatást a szülők a korábbi 16 év helyett a gyermek 20 éves koráig vehetik igénybe, s ez a korhatár a felsőoktatásban tanulók esetében további öt évvel kitolható - mondta Rétvári Bence, aki kiemelte, hogy a támogatást azok is igényelhetik, akik örökbefogadással bővítik családjukat.

A kormány képviselője megjegyezte: a támogatás szempontjából új lakás építésének minősül az emelet-ráépítés, illetve a tetőtér-beépítés is. A kormány célja, hogy a családok az otthonteremtési programmal könnyebben és olcsóbban juthassanak saját lakáshoz - tette hozzá.

A lakásépítés áfájának négy évre szóló 5 százalékra csökkentése, valamint az otthonteremtési kedvezmény a jelen demográfiai válságra adhat választ, és azoknak a családoknak nyújthat segítséget, akik megfelelő ingatlan hiányában nem vállaltak több gyermeket - mondta Rétvári Bence, aki szerint a kormány intézkedései a gazdaság élénkítéséhez és az építőipar fehérítéséhez is hozzájárulnak.

Elmondta továbbá, a kabinet támogatása példátlan mértékű ösztönzésnek számít, amivel elérhető, hogy az évente épülő új lakások száma a jelenlegi 8 ezerről ismét megközelítse a korábbi 40 ezres mértéket.

Rétvári Bence kérdésekre válaszolva közölte, hogy a támogatás csak akkor adható, ha korábban a házastársak egyike sem követett el gazdasági bűncselekményt.

Szólt arról is: a támogatás igénylésekor a közös háztartásban nevelt gyermekeket veszik figyelembe, akik akár eltérő szülőktől is származhatnak.

Az államtitkár arra ugyancsak kitért, hogy a 10 millió forintos állami támogatás mellett felvehető ugyanakkora összegű hitel feltételei megegyeznek a támogatás kritériumaival.

Rétvári Bence szerint az új támogatás feltételeinek több mint 200 ezer olyan család felel meg már most, ahol három vagy több gyermek él, de a kabinet abban bízik, hogy a jövőben még több ilyen család lesz. A kormány ennek érdekében egy felülről nyitott előirányzatot hozott létre az otthonteremtési programra, amely így minden jogosultnak biztosítja a támogatás fedezetét.

A kormány otthonteremtési programját a Fidesz-frakció és a Fidelitas is üdvözli. A nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, hogy "a baloldal a bevándorlókat, a Fidesz a magyar családok otthonteremtését támogatja". Hozzátették: a Fidesz minden eszközzel segíti a magyar családokat abban, hogy minél olcsóbban saját otthonhoz jussanak.

A Fidelitas szintén közleményben üdvözölte a kormány új otthonteremtési programját, amely jelentős segítség a fiataloknak. Úgy fogalmaztak: "most végre minden fiatal előtt megnyílik a lehetőség, hogy olcsóbban juthasson saját otthonhoz". A program nemcsak a már nagycsaládosoknak jelent könnyebbséget, hanem azoknak is, akik a családalapításon gondolkoznak - fűzték hozzá.

Az MSZP szerint viszont a program "csak a gazdagoknak lesz jó". Korózs Lajos, az ellenzéki párt parlamenti képviselője, az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke azt mondta: akik tényleg rászorulnak a támogatásra, azok "át vannak verve". Szerinte nagyon kevesen tudják majd igénybe venni a kedvezményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában