Ország-világ

2016.01.29. 17:49

Harminchat nap után élve szabadítottak ki négy bányászt

A bányaomlás tavaly december 25-én történt Kínában. A szerencsétlenséget követően két nappal a bánya tulajdonosa öngyilkosságot követett el.

Harminchat nap föld alatti fogság után élve hoztak a felszínre négy bányászt a kelet-kínai Santung tartomány Paotaj járásban - jelentette helyi idő szerint pénteken késő este az állami Hszinhua hírügynökség.

Az első bányászt egy életmentő kabinban hozták fel nem sokkal este fél tíz előtt. A legfrissebb jelentések szerint 13, a föld alatt rekedt gipszbányász sorsa még ismeretlen.

A mentésben körülbelül ezer ember vett részt folyamatosan nehéz körülmények között: bizonytalan talajviszonyokkal, sziklaomlásokkal és szén-monoxid-szivárgással kellett megküzdeniük. A tárnához vezető eredeti járatot több tucat tonnát nyomó sziklák zárták el. A szakemberek műszaki berendezések százait vetették be a mentéshez, köztük fúrókat, detektorokat, drónokat.

A bányamentők két új alagutat vájtak ahhoz a helyszínhez, ahol az életben maradt bányászok tartózkodási helyét sejtették, s ezen keresztül juttattak el hozzájuk élelmiszert és ruhát.


Kínában ez volt az első, a világon pedig a harmadik alkalom, hogy ezt a módszert alkalmazva jutottak el a mélyben rekedtekhez. 2010-ben 33 chilei bányászt szabadítottak ki így 69 nappal egy baleset után.

A santungi bányaomlás tavaly december 25-én akkora erejű volt, hogy az országos földrengés-megfigyelő hivatal 4-es erősségű földmozgást regisztrált a helyszín közelében.

A baleset következtében egy ember meghalt, 11-et az omlás után nem sokkal kimentettek. Öt nappal később infravörös kamerák segítségével azonosították további bányászok helyét, és nyolcukat sikerült élve a felszínre hozni.

A szerencsétlenség után két nappal a bánya tulajdonosa öngyilkosságot követett el, egy vízzel teli járatba vetette magát. Négy megyei tisztségviselőt, köztük a párttitkárt és a kormányzat vezetőjét elbocsátottak az állásából, többük ellen rendőrségi nyomozás van folyamatban.

A gipsz a szulfátásványok közé tartozik, leggyakrabban építkezésekhez használják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában