Ország-világ

2016.01.13. 20:15

Marcipán Brandenburgi kaput, fél kiló sót és bumerángot is kapott a brit királyi család

Marcipánból készült Brandenburgi kaputól fél kiló són át a bumerángig terjed azoknak az ajándékoknak a sora, amelyekkel a brit királyi család tagjait lepték meg tavaly kormányok és alattvalók.

MTI

Az udvar az előírásoknak megfelelően szerdán közzétette a tavalyi ajándéklistát. A szigorú szabályok alapján a királyi család tagjai használhatják - ruhanemű esetén viselhetik - az ajándékokat, de az értékesebb darabok a brit királyi ház művészeti és ingatlanvagyonát kezelő Royal Collection Trust tulajdonába kerülnek. A 150 fontnál (65 ezer forintnál) kisebb értékű ajándéktárgyakat a királyi család tagjai jótékonysági szervezeteknek vagy saját személyzetüknek is odaadhatják.


A szerdán ismertetett lista egyik legszebb darabja a berlini Brandenburgi kapu marcipánból készült mása. Ezt II. Erzsébet királynő kapta Joachim Gauck német államfőtől, amikor férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában tavaly júniusban állami látogatást tett Németországban.


A máltai miniszterelnök praktikusabb ajándékkal, egy fekete kézitáskával lepte meg az uralkodót, tudván, hogy a királynő rajong a szép táskákért. 


Máltai látogatásán II. Erzsébet királynő egy festményt is kapott a Villa Guardamangiáról, vagyis arról házról, amelyben - még hercegnőként - férjével, a brit királyi haditengerészet tisztjeként Máltán állomásozó Fülöppel lakott 1947-ben kötött házasságuk után.


A királynőről köztudott, hogy nosztalgiával emlékszik vissza a Máltán töltött évekre. Az uralkodó és férje 60. házassági évfordulóját is Máltán ünnepelte 2007-ben.


György herceg, az Egyesült Királyság majdani uralkodója, és húga, Charlotte hercegnő szintén számos ajándékot kapott. Vilmos herceg és Katalin hercegnő két gyermekét - az uralkodó dédunokáit - a japán császári pár játékcsomaggal, a kínai kormány játéktelefonnal, játékrepülővel és gyerekkártyával lepte meg, amikor Vilmos és hitvese látogatást tett a két országban.


David Carter, az új-zélandi parlament elnöke helyi gyapjúból készült meleg ruhákat és sapkákat küldött Charlotte-nak és Györgynek, amikor a nagypapa, vagyis Károly trónörökös, Vilmos édesapja - hitvese, Kamilla hercegnő kíséretében - látogatást tett Új-Zélandon. A trónörökösi házaspár óceániai körútján egy pár bumerángot is átvehetett a helyi alattvalóktól.


A szerdai ajándéklistán szerepel egy csomag só is. Az egy font - 45 deka - sót a korona fennhatósága alá tartozó Brit Virgin-szigetek kormányzója adta át Londonban, felélesztve a viktoriánus időszakban meghonosodott, aztán feledésbe merült protokollt, amelynek alapján a szigetcsoport lakói minden évben elküldenek az uralkodónak egy font sót, az egyik helyi sziget, a sós taváról és az abból kitermelt sóról ismert Salt Island "bérleti díjaként".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában