Ország-világ

2016.06.28. 00:14

Kétezer éves indo-görög várost fedeztek fel Pakisztánban

Egy több mint 2000 éves, az indiai görög királyságban épült nyomaira bukkantak régészek Pakisztán északnyugati részén.

Az évek óta tartó ásatások során érmék, fegyverek és cserépedények kerültek elő a Haibár Pahtunhva tartományban fekvő Szvat-völgyben - közölte Niaz Sah pakisztáni régész.


A leletek és történelmi hivatkozások alapján az olasz-pakisztáni szakértői csoport úgy véli, a régióban közösségként éltek a görögök. A Dawn pakisztáni lap szerint a Barikot (Nagy Sándor idejében Bazira néven ismert) város területén talált edényeket Baktriából vagy a földközi-tengeri régióból importálhatták. 


Sah szerint a kialakított védelmi fal és a fegyverraktár arról árulkodik, hogy az itt élő görögök Nagy Sándor hadseregéhez tartoztak. Később, amikor az első buddhisták a területre érkeztek, indiai civilizációval olvadt egybe a görög.


Nagy Sándor makedón király az időszámítás előtti 4. században birodalmát egészen az indiai szubkontinensig kiterjesztette. Sah szerint a kalas nép, a Hindukus pakisztáni régiójában élő etnikum is Nagy Sándor katonái leszármazottjának tekinti magát. 


"Eddig is bukkantunk már a görög civilizáció nyomaira Nagy Sándor Indiába vezető útján, de ez az első, tervezett város, amit ismerünk" - fogalmazott Shah.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában