Ország-világ

2016.06.15. 14:03

Legalább 2022-ig marad a sorkötelezettség Litvániában

A balti államban tavaly állították vissza a sorkötelezettséget vissza a megnövekedett orosz katonai fenyegetettség miatt.

A litván parlament szerdán jóváhagyta, hogy legalább 2022-ig érvényben maradjon a balti államban a sorkötelezettség, amelyet tavaly állítottak vissza a megnövekedett orosz katonai fenyegetettség miatt.

A képviselők hangsúlyozták, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzet megköveteli a sorkötelezettség fenntartását.

Az általános hadkötelezettséget 2008-ban szüntették meg Litvániában, négy évvel az ország NATO-csatlakozása után. Tavaly ideiglenes jelleggel visszaállították, de csupán öt évre. A politikusok nem sokkal később már arról kezdtek beszélni, hogy a sorkötelezettség legyen állandó jellegű, ne csak ideiglenes.

A most elfogadott törvénycsomag - amely 2022-ig vázolja fel hadsereg fejlesztését - előirányozza a meglévő mellé egy újabb gépesített gyalogsági dandár létrehozását, amelyet egy tüzérségi zászlóaljjal egészítenek ki, míg a már létező dandár mellett egy logisztikai zászlóaljat létesítenek.

2022-re a hadsereg maximális létszámát 30 200 főben határozták meg. Jelenleg 22 700 katona szolgál a hadseregben.

Jövőre a hadsereg fejlesztésére az ideihez képest 17,5 millió euróval, míg 2022-ben 96,3 millió euróval többet szánnak.

Miután Oroszország annektálta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, a további orosz terjeszkedéstől félve Észtország, Lettország és Litvánia is kérte, hogy a NATO növelje meg katonai erejét a területükön. A térségben sokan attól tartanak, hogy Moszkva az orosz ajkú kisebbség védelmére hivatkozva Ukrajna után a három balti ország valamelyikében is beavatkozik.

Litvánia 1990-ben nyilvánította ki függetlenségét a Szovjetuniótól. Az Oroszországgal határos hárommilliós ország lakosságának 6 százaléka orosz nemzetiségű.

Címkék#katonaság
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában