Ország-világ

2016.06.30. 11:51

Sokkoló: kutyatetemeket találtak a sárospataki menhely hűtőjében

A kutyaotthonban áldatlan állapotok uralkodnak, az egyik civil szervezet szerint még vizük sem volt a kutyáknak a kánikulában.

Egy hónapja írta hvg.hu a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon borzasztó körülményeiről. Hiába mozdultak meg sokan, küldtek pénzt, mentek kennelt építeni, vittek el orvoshoz több beteg, fertőzött kutyát, valódi változás továbbra sincs – számolt be róla a lap.

A járási főállatorvos június 16-án hozott egy határozatot, három, különböző időpontú ellenőrzése alapján. A határozatban többek között ezek szerepelnek:

 • Haladéktalanul semmisítse meg a hűtőben lévő állati tetemeket,

 • június végéig

 • szállíttassa el a "felhalmozott állati ürüléket",

 • július végéig szerezzen be egy zárt konténert a trágya tárolására, készítsen nyilvántartást a kutyákról (sok kutyának nem csak az amúgy kötelező chipje, de még a nyilvántartása sem volt meg),

 • oldja meg, hogy elkülönítetten tartsák a kutyákat és azok ne tudjanak kiszökni,

 • keressen örökbefogadókat az állatok számára,

 • és csökkentse le a létszámukat 250 kutyára, hiszen ennyit enged a működési szabályzatuk (eredetileg kb. 450 kutyát halmoztak fel).
 • A segíteni próbáló alapítványokkal is elmérgesedett a viszony, az egyik azt írta az interneten: "A kutyák előtt nem volt víz a 40 fokos hőségben. A több tonna adománytáp letakarva állt az udvaron, a kutyák előtt a felforrt moslék állt. A kanok és szukák továbbra is párosodtak. Sok az új alom, még több a vemhes szuka".

  A kutyaotthon alapítója, Törő Gábor szerint azért szegtek meg szabályokat, mert a környéken nincs más menhely, ami befogadta volna a kutyákat. Elismerte, hogy átlépték teljesítőképességük atárát, de szerinte nem volt mit tenni.

  "Hagytam volna meghalni őket? Ha bekerülnek, legalább adtunk számukra egy esélyt" – magyarázta.

  A szervezetek szerint ezért egyetlen, valóban drasztikus, de gyors és hatékony megoldás lenne: átvennék felelős őrzésbe az összes kutyát és mindegyiknek a sorsáról gondoskodnának. Azonban hiába ajánlották ezt fel, állítják, a hatóságok és Sárospatak önkormányzata is elhajtotta őket.

  Jelenleg gyűjtik az aláírásokat egy petícióhoz, amiben követelik: tiltsák le a Zemplén Help Alapítvány vezetőit az állattartástól és azonnal intézkedjenek a hatóságok.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában