Ország-világ

2016.09.05. 11:41

Anyatejet isznak a testépítők - Normális?

Sokan közülük azt állítják, hogy ez a legjobb szer a tömegnövelésre, mert olyan különleges anyagokat tartalmaz, melyeket semmilyen más táplálék nem. De igazuk van?

“Szerintem azért gondolják csodaszernek, mert sok kalóriát és tápanyagot tartalmaz, de más egészséges anyagok is megtalálhatóak benne"-mondja Brian St. Pierre, táplálkozási szakértő. “Az anyatej fogyasztásának hatására tényleg gyorsan nőnek a babák, ez is közrejátszhat abban, hogy sokan úgy gondolják, a felnőttekre is hasonló hatással lehet."


Egy pohárban kb. 170 kalória van (20-szal több, mint a tehéntejben), 10 g zsírt, 16 g szénhidrátot és 2 g fehérjét tartalmaz (ez viszont 5-tel kevesebb a hagyományos tejhez képest.) Szóval, ha úgy vesszük, akár segíthet is a testépítőknek, ennek ellenére Marc Halpern, dietetikus szerint nem a legjobb választás - írja a Men's Health.

Fotó: http://coach.nine.com.au/

Fotó: http://coach.nine.com.au/

Az első hátránya, hogy nehéz beszerezni. A második indok az, hogy az anyától függ a tej minősége. Emellett betegségeket is el lehet kapni általa, például akár HIV-vírussal is megfertőződhet, aki issza. És gondolj bele, nem steril körülmények között kerül az üvegbe.

Ezt az állítást a tudomány is igazolja. A Pediatrics című folyóirat kutatása szerint az általuk vizsgált 101, online megrendelhető minta 63 százalékában találtak staphylococcus-t, 36 százalékában streptococcus-t és 3 százalékuk volt szalmonellával fertőzött.

A legfontosabb érv, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy tényleg annyit segítene az anyatej az izomnövelésben.


Helyette inkább készítsd el St. Pierre szuper receptjét. Keverj össze 2,5 dl tejet vagy vizet 1 adagolókanál savófehérjével, 1 marék gyümölccsel (banánnal, erdei gyümölcsökkel), 1 marék zöldséggel (spenót, kelkáposzta), fél ek. mogyoróvajjal vagy más zsírral és néhány jégkockával egy turmixgépben.


400-700 kalóriát tartalmaz, attól függően, hogy miből mennyit teszel bele, de egészséges zsírokban, szénhidrátban, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában