Ország-világ

2017.05.16. 14:08

A középosztálybeliek hamburgereznek a legtöbbet

Jay Zagorsky, az Ohiói Egyetem Humán Erőforrás Kutatóközpontjának vezető tudósa szerint főleg nem a szegények esznek gyorsételt Amerikában. Zagorsky kollégáival az Economics and Human Biology című folyóirat legújabb számában publikálta azt a tanulmányt, amely erre a megállapításra jutott.

Munkatársunktól

Jay Zagorsky, az Ohiói Egyetem Humán Erőforrás Kutatóközpontjának vezető tudósa szerint főleg nem a szegények esznek gyorsételt Amerikában. Zagorsky kollégáival az Economics and Human Biology című folyóirat legújabb számában publikálta azt a tanulmányt, amely erre a megállapításra jutott. A kutatók egy hosszú távú amerikai országos felmérés adatait használták fel, amelynek keretében 1979 óta kérdeznek meg véletlenszerűen kiválasztott amerikaiakat.


A felmérések résztvevői a negyvenes–ötvenes korosztályhoz tartoztak. A kérdések arra vonatkoztak, hogy az elmúlt hét napban hányszor ettek  gyorséttermekből.


A megkérdezettek 79 százaléka válaszolta, hogy egy hét alatt legalább egyszer, 23 százalék, hogy három vagy több alkalommal.


Miközben megállapítható volt némi különbség abban, hogy mennyire kapcsolható a gyorsételfogyasztás a gazdagsághoz vagy jövedelemhez, az eredmények hasonlóan alakultak. A legkisebb jövedelmű réteghez tartozó tíz százalék a kutatás három hete alatt átlag 3,6 gyorséttermi ételt fogyasztott, a középosztálybeliek 4,2 alkalommal ettek gyorsételt, a résztvevők leggazdagabb tíz százaléka pedig három alkalommal evett.


Zagorsky elmondta: reméli, hogy a tanulmány felkelti a politikusok figyelmét, és gondolnak erre, amikor az elhízás megelőzésével, illetve táplálkozási kérdésekkel kapcsolatos törvényeket hoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában