Ország-világ

2017.08.14. 15:47

Tudta? Magyarország leghosszabb barlangja 31 kilométeres

Ma van a barlangászok világnapja, ennek örömére megismerkedünk egy magyar csodával.

Leg2011 decemberében a Pál-völgyi, a Mátyás-hegyi és a Harcsaszájú-Hideg-lyuk barlangrendszerek összekötésével létrejött a Szépvölgyi barlangrendszer, Magyarország leghosszabbja, a Kárpát-medence negyedik legnagyobb ilyen rendszere. 1980 óta kutatják a Pál-völgyi barlangot, 2001-ben sikerült felfedezni a Pál-völgyi és a Mátyás-hegyi barlang közötti összekötő járatot, 2010 tavaszán pedig összekötötték a Harcsaszájú-barlangot és a Hideg-lyukat.

A kifejező nevű Hideglyuk. Fotó: barlangvilag.hu/Kocsis Ákos

A feltárás 250 ember 31 évnyi munkájával, több tízezer munkaórával jöhetett létre, és a területen valószínűleg még sok kilométernyi, eddig ismeretlen járat van.


Az ilyen termálkarsztos barlangokra jellemzőek a szűk átjárók, amiket csak hosszas, tervszerű kutatással lehet megtalálni és kitisztítani - írta az Index 2011-ben, a barlangvilag.hu-n megtalálják olvasóink a pontos paramétereket, a másik 9 leghosszabb magyar barlang jellemzőivel együtt. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy része a Moby Dick-barlang is - legalábbis a köznyelv így nevezi.

Cseppkövek. Fotó: barlangvilag.hu/Kovács Richárd


A második leghosszabb barlangrendszer egyébként a 20 és fél kilométeres, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Baradla-barlang, amelynek teljes hossza 25 kilométer, de ebből 5,3 Szlovákia területén található. A harmadik pedig Komárom-Esztergom megyei, 16 kilométeres Ariadne-barlangrendszer.

 

Címkék#világnap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában