Ország-világ

2019.05.13. 23:03

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte Gruevszki ellen az Interpolnál Észak-Macedónia

A volt macedón kormányfő tavaly novemberben kért és kapott menekültstátust Magyarországon.

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte Nikola Gruevszki volt miniszterelnök ellen az Interpol nemzetközi rendőri szervezetnél Észak-Macedónia belügyminisztere.


Szkopjei sajtójelentések szerint Oliver Szpaszovki hétfőn közölte: az észak-macedón hatóságok minden szükséges dokumentumot átadtak az Interpolnak. Az észak-macedón kormány szerint a volt kormányfő felelős azért, hogy jobboldali tüntetők megrohamozták a szkopjei parlamentet 2017. április 27-én. Nikola Gruevszkit "az alkotmányos rend terrorfenyegetésével" gyanúsítják.

    

Az észak-macedón belügyminiszter szerint az Interpol vizsgálja az eset körülményeit.

    

Gruevszki 2006 és 2016 között volt az akkor még Macedónia nevet viselő Észak-Macedónia miniszterelnöke. Tavaly májusban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

    

Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt.

Címkék#macedónia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában