A forradalom évfodulóján

2019.12.15. 21:55

Református egyházi központot avattak Temesváron

Az 1989-es forradalom kirobbanása harmincadik évfordulója alkalmából vasárnap este felavatták a Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templomépületét Temesváron.

Temesvár, 2019. december 15. Tõkés László református lelkész igét hirdet a Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templomának avató ünnepségén Temesváron 2019. december 15-én. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A huszonegy éve elkezdett építkezés a magyar állam 2017-ben nyújtott támogatása révén kapott lendületet.

A templomavató hálaadó istentiszteleten Tőkés László hirdette az igét. Prédikációjában kijelentette: amiként 1989-ben csoda történt a temesvári magyarokkal, a csoda most sem maradt el. Felépült a templom, és a gyülekezet jó úton halad afelé, hogy az egész egyházi központ felépüljön. A volt püspök hozzátette: az Új Ezredév Református Központnak Isten szabadító erejét kell hirdetnie.

„Hirdetnie kell az új ezredévre néző reményeinket, törekvéseinket, hogy nem leszünk többé (...) kisemmizett hajléktalanok. Hogy újból talpra áll népünk, és velünk lesz az Isten”

- fogalmazott prédikációjában Tőkés László.

Tőkés László a szószéken
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntésében felidézte: a híres hegedűkészítő, Stradivari úgy tekintette, hogy a viharvert fa szól a legszebben, ezért ilyen fát keresett hangszereihez. Úgy vélte,

a magyarság is megedződött az elmúlt évszázadok csapásai alatt, ezért képes olyan művek létrehozására, mint a most avatott templom.

Megemlítve, hogy 2020-at a nemzeti összetartozás évévé nyilvánították, kijelentette: ez a templom is a nemzeti összetartozás temploma lesz. Hozzátette: a magyar kormány eddig is támogatta az építkezést, és a még hátralévő épületrész felépítéséhez is minden segítséget megad.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az istentiszteleten
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Makovecz Imre tervéről szólva kijelentette, hogy a templomot tervező építésznek két megbízója van: a teremtő és a megrendelő. Úgy vélte: az Új Ezredév-templom felépítésének a történetében benne van a temesvári közösség ereje, a magyar-román viszony és az anyaország története is. Hozzátette: a román polgármester és az ortodox metropolita támogatása, valamint a magyar állami támogatás is kellett a templomépítéshez. De ha nem lett volna Tőkés László, a hűséges gyülekezete és a román forradalmi hevület, mindez nem jöhetett volna létre.

A templomavatón Gazda István lelkész képvetítéssel idézte fel a református központ építésének az el-elakadó, majd újra meg-meglendülő folyamatát.

A Makovecz Imre által tervezett központ még nincs teljesen kész
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A templom kupolás épületét zsúfolásig megtöltő ünneplő gyülekezet számára a köszöntések után a Muzsikás együttes adott koncertet.

Amint a sajtónak eljuttatott összefoglalóból kiderült: a három kupolából, két toronyból és két épületszárnyból álló épületegyüttes több nyertes EU-s pályázat és a magyar állam támogatásával jutott el a mai állapotába, amikor már csak az egyik kisebb kupolát kell felépíteni. A református központban a templom mellett közösségi tereket, kiállítótereket, kamarakoncertek megtartására alkalmas termet alakítottak ki. A még felépítésre váró kupolába konferenciatermet, könyvtárat, alagsorába pedig magyar vendéglőt terveztek.

A templombelső
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A központ felépítéséhez a gyülekezet két alkalommal nyert félmillió eurós EU-s pályázatot. A központ felépítését az első Orbán-kormány 40 millió forinttal támogatta, 2017-ben pedig 1,4 milliárd forintos támogatást nyújtott az építkezés folytatásához.

Borítókép: Tőkés László református lelkész igét hirdet a Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templomának avató ünnepségén Temesváron 2019. december 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában