Család- és nyugdíjasvédelem

2020.04.08. 10:47

Novák Katalin: megvédjük a családtámogatásokat (videó)

A kormány megvédi a családtámogatásokat, így megmaradt például a CSOK, az autóvásárlási kedvezmény és a bölcsődéket is tovább építik – jelentette be Novák Katalin szerdai sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2019. május 24. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár a nagycsaládosoknak szóló autóvásárlási támogatáshoz tartozó Családbarát Magyarország feliratú matrica bemutatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2019. május 24-én. A július 1-tõl igényelhetõ, 2,5 millió forintos vissza nem térítendõ támogatásért cserébe azt kérik, hogy a családok helyezzék el a programot népszerûsítõ matricát az új, legalább hét személyes autójuk hátsó szélvédõjén. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A koronavírus járvány idején is folytatja a családok támogatását a kormány – jelentette ki Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Operatív Törzs ülése előtti mai sajtótájékoztatón a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Mint mondta,

a koronavírus-járvány minden családot érint, nehézséget jelent, hogy a gyerekek otthon vannak, tanulni kell velük a szülőknek, és közben dolgozniuk is kell.

A kormány 2010 óta dolgozik azon, hogy könnyebb legyen családot alapítani és többen tudtak megtakarításokat félretenni:

a demográfiai adatokon is látszik, hogy meglett a családközpontú politika eredménye, növekedett a házasságkötések és a gyermekvállalások száma.

A magyar családok érdekében tett intézkedéseket öt pontban foglalta össze az államtitkár. Az első, hogy megvédik a családtámogatásokat, így megmaradt például a CSOK, az autóvásárlási kedvezmény és a bölcsődéket is tovább építik.

A családvédelmi akcióterven keresztül 800 milliárd forintot juttattak a családoknak.

Novák Katalin szólt arról is, hogy a kormány a munkahelyek megőrzését tartja elsődlegesnek, ezért

26 munkakörben vezettek be járulékmentességet, ami 90 ezer családot érint.

– Átképzési programok, felnőtt diákhitel, kedvezményes kamatozású vállalkozói hitelek, a SZÉP-kártya összegének jelentős megemelése – sorolta Novák Katalin, hozzátéve:

felügyeletet biztosítanak azoknak a szülőknek, akik nem tudnak otthonról dolgozni.

A veszélyhelyzet átvészelését hitelfizetési moratóriummal is segítik, ami vonatkozik a babaváró és a CSOK hitelekre is. Meghosszabbították a gyes-t, a gyed-et, és a gyet-et is – közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Novák Katalin és az Operatív Törzs tájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

Novák Katalin elmondta:

a veszélyhelyzet idejére meghosszabbították a gyes, gyed, és gyet támogatásait a veszélyhelyzet végig, ez 15 ezer család életét könnyíti meg.

A gyermekek otthongondozási díját megemelték, mostantól a szakértők online vagy telefonon állapítják meg a támogatás szükségességét. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is egyszerűsítették, a veszélyhelyzet utáni hatvan napig még meg tudják kötni a szerződést, ha már megkapták.

A fiatalok támogatásáról elmondta:

a diákhiteleket nem kell törleszteni december 31-ig, ezeket a könnyítéseket nem kell külön igényelni, csak azt kell jelezni ha valaki továbbra is fizetni.

Emellett bevezettek egy új diákhitel lehetőséget, ami félmillió forint hitelt jelent a rendkívüli helyzetre.

A nyelvvizsga kötelezettséget is felfüggesztették, így a diploma megszerzéséhez erre most nincs szükség.

Az idősekről sem feledkeztünk meg – folytatta – ezért igyekeznek mindent megtenni az ő biztonságukért.

Egyszerűsítették a receptek kiváltásának módját, az ügyintézéseknél sem kell személyesen jelen lenni, az okmányok érvényessége meghosszabbodik.

A veszélyhelyzet alatt nem kell senkinek aggódni, hogy bármilyen támogatástól elesne, amiért nem tud személyesen ügyet intézni. A tizenharmadik havi nyugdíjat fokozatosan visszaadjuk az időseknek – idézte fel Novák Katalin. Az ünnepekre vonatkozóan elmondta: ugyanúgy maradjon otthon, aki teheti.

Borítókép: Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy korábbi sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában