Bűncselekmény-sorozat

2020.04.22. 07:06

Újabb holttestekre bukkantak a kanadai ámokfutás helyszínein

Újabb négy holttestre bukkant a rendőrség a hét végi új-skóciai ámokfutás helyszínein, így 22-re nőtt a gyilkosságsorozat halálos áldozatainak száma, és a hatóságok azzal számolnak, hogy előkerülhetnek további áldozatok.

A rendőrség helyi idő szerint kedden arról tájékoztatott, hogy leégett házakban bukkantak rá az újabb áldozatokra. A legfiatalabb áldozat egy 17 éves lány, a többiek felnőtt nők és férfiak.

Előző napon, hétfőn a rendőrség 19 halálos áldozatról adott hírt, és mint utólag kiderült közéjük sorolta a támadót is. Figyelmeztetett arra, hogy ez feltehetően nem végleges szám, mert öt felgyújtott épület van, többségük lakóház, és nem zárható ki, hogy találnak még holttesteket azoknak a házaknak a maradványai alatt, amelyek teljesen leégtek.

Egy 51 éves férfi, név szerint Gabriel Wortman több helyszínen követte el a gyilkosságokat az Új-Skocia-félszigeten elterülő, apró délkelet-kanadai tartományban. A bűncselekmény-sorozat helyi idő szerint szombaton, éjfél előtt másfél órával kezdődött az Atlanti-óceán partján fekvő Portapique városkában, 130 kilométerre északra Halifaxtól. A rendőrség több lakossági bejelentés után vonult ki az első bűntény helyszínére, több halottat talált egy házban és a környékén, több épület pedig lángokban állt. A tettes Truro, Milford és Enfield településeken folytatta a vérengzést, ámokfutása 12 órán át tartott. A híradások szerint rendőrruhába öltözött, és rendőrautónak álcázott gépkocsit használt.

A rendőrök egy benzinkútnál agyonlőtték az elkövetőt.

A nyomozás bonyolult és sokáig tart, ezért a gyilkosságsorozat minden részlete továbbra sem ismert. A tettes indíttatásáról továbbra sem mondanak semmit a hatóságok. Annyi derült ki, hogy Wortman fogtechnikus volt, nem volt büntetett előéletű, és nem ismert mindenkit az áldozatai közül. A rendőrök 16 bűnügyi helyszínt fésültek át öt településen a délkelet-kanadai tartomány középső és északi részén. Katonák is segítik a munkájukat.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a gyilkosságsorozat kapcsán kedden a fegyvertartási szabályok gyors szigorítására tett ígéretet.

Ez volt a legsúlyosabb tömeges gyilkosság Kanadában 1989 óta, amikor is egy fegyveres 14 nőt gyilkolt meg egy montreali tanintézetben, majd végzett magával is. Kanadában ritkák a tömeges gyilkosságok, a fegyvertartási szabályok az országban szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban, ahol különösen az utóbbi években gyakran fordultak elő tömeggyilkosságok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában