figyelmeztetés

2020.04.26. 19:13

WHO: nincs bizonyíték arra, hogy a gyógyultak nem fertőződhetnek meg újra

Néhány antitest valószínűleg nem elég a teljes védettséghez.

Madrid, 2020. április 24. Az új koronavírussal fertõzött betegeket ápoló nõvér a madridi Ramon y Cajal kórház intenzív osztályán 2020. április 24-én. MTI/AP/Manu Fernández

Forrás: MTI / AP / Manu Fernández

Fotó: Manu Fernández

Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy nem fertőződhetnek meg újra a Covid-19-betegségből felgyógyult betegek, akiknek vérében antitestek képződtek.

Az ENSZ szakosított ügynöksége tudományos közleményében eltanácsolta a kormányokat attól, hogy úgynevezett immunitás útleveleket, kockázatmentességről szóló igazolványokat adjanak ki a már felgyógyultaknak.

Ez a gyakorlat inkább a járvány terjedésének a kockázatát növelheti, mivel a felgyógyultak figyelmen kívül hagyhatják a koronavírust illetően általános elővigyázatosságra vonatkozó felhívásokat – magyarázták.

„Egyes kormányok felvetették, hogy a Covid-19-betegséggel szembeni antitestek léte alapul szolgálhat egy immunitási útlevélhez vagy kockázatmentességi igazoláshoz, amely lehetővé tenné, hogy ezek az emberek utazhassanak vagy visszatérjenek a munkába, feltételezvén, hogy védettek az újrafertőződés ellen.

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy másodszor nem fertőződhetnek meg a Covid-19-betegségből felépültek, akiknek vérében antitest képződik” – írták közleményükben.

Chile a múlt héten jelentette be ilyen „egészséges útlevelek” kiadását a betegségből gyógyultaknak, mondván ha a tesztek kimutatták az antitestek létét, azonnal visszaállhatnak a munkába.

A legtöbb tanulmány kimutatta ugyan, hogy a fertőzésből felépülteknek antitestek vannak a vérükben. Ám számos esetben nagyon alacsony az antitestek szintje, ami azt jelzi, hogy a sejtes immunitás létfontosságú lehet a felépüléshez„ – figyelmeztetett a WHO.

Borítókép: az új koronavírussal fertőzött betegeket ápoló nővér a madridi Ramon y Cajal kórház intenzív osztályán 2020. április 24-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában