covid-19

2020.05.19. 17:00

Kásler Miklós: nincs a magyar kormányon támadási felület járványügyben

A pandémia felívelő és leszálló szakaszában is megfontoltan járt el a kabinet.

Budapest, 2020. május 11. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Nehéz fogást találnia az ellenzéknek a kormány járványkezelésével kapcsolatban, mivel a pandémia hazai lefutása rendkívül kedvező lefutásúnak bizonyult nemzetközi viszonylatban – jelentette Kásler Miklós.

Az Emmi minisztere kifejtette: fokozatosan indítják be újra az egészségügyet, a s továbbra is a legrosszabb járványhelyzetre felkészülve áll a kabinet – írja a Magyar Nemzet.

A magyarországi koronavírus-járvány lefutása bármilyen összevetésben rendkívül kedvező.

Az ellenzék nagyon nehéz helyzetben van, a kormányon nincsen támadási felület

– jelentette ki Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere a tárca honlapjára tegnap feltöltött videóban.

A tárcavezető beszámolója szerint az ágyszámokat úgy alakították ki, hogy legyen elegendő ágy és lélegeztetőgép, valamint intenzív terápiás lehetőség a fertőzöttek ellátására akkor is, ha a számítások a várható járványlefolyás a létező legkedvezőtlenebb módon alakul.

Mindig két-három hétre előre terveztünk, és folyamatosan módosítottuk az intézkedéseinket annak megfelelően, hogy a Covid-19 pandémia hogyan alakult. A lehetséges legrosszabb helyzetet szem előtt tartva – vagyis ha hirtelen emelkedne a fertőzöttek száma, és a tömeges fázisba érkezne a járvány, úgy mint New Yorkban, Olaszországban, vagy Skandináviában – előkészítettük a megüresedő ágyakat, hogy minden ellátásra szoruló koronavírusos beteget el tudjunk helyzeni – fejtette ki a miniszter.

Arról, hogy az ellenzék az egészségügy május 4-i újranyitása kapcsán is hecckampány indított az egészségügyi kormányzat ellen, Kásler Miklós kifejtette:

a felkészültség fenntartása mellett, több lépésben, fokozatosan kezdték visszaállítani az ellátást a járvány előtti szintre.

Mint ismert, Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is kevesen fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal: eddig 3556 személy tesztje lett pozitív, és 467-en vesztették életüket a kórokozó miatt.

Ezzel szemben Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, valamint az Egyesült Királyságban 30 ezer körüli a Covid-19-ben elhunytak száma.

Az utóbbi napokban az új magyarországi fertőzöttek száma már csak 20-30 fő körül mozgott, és egy szúrópróbaszerűen végzett tesztsorozat során több mint 8 ezer önkénteséből mindössze két pozitív személyt regisztráltak.

A sikeres hazai járványkezelés fényében érdemes felidézni, hogy számos ellenzéki politikus élesen bírálta a kormánynak a pandémiával kapcsolatos intézkedéseit.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke például arról beszélt, hogy hazánkban halnak meg a legtöbben a világon a Covid-19 miatt, valamint, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Kásler Miklós halomra ölik az embereket.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője azt hangoztatta, hogy a kormányfő nem a koronavírus ellen akar védekezni, hanem az ellenzéket akarja gyalázni.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pedig „egészen elképesztőnek” nevezte, hogy a kabinet a „járvány csúcsidőszakában” tartja meg az érettségit. A középiskolai képzést záró – és idén egyébként opcionális – vizsgák megkezdése az új fertőzéses esetek erős csökkenésével estek egybe.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a koronavírus pandémia hazai legnagyobb gócpontjává a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Pesti úti idősotthon vált, ahol a Covid-19-cel megfertőződött és abban elhunyt betegek nagyjából egytizede került ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában