legfrissebb információk

2020.05.24. 10:45

Operatív Törzs: bővül a gyermekfelügyeletben résztvevő intézmények köre (videó)

Nagyobb távolság fennállása esetén a helyi intézményben is kell a gyermeket fogadni – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatóján.

Az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, kellő óvatossággal, de országszerte elkezdődtek az enyhítések. Ennek részeként május 25-től a vidéki óvodák és bölcsődék június 2-tól a fővárosiak is megnyitnak.

Az államtitkár hangsúlyozta,

nem kötelező felügyeletre bízni a gyermekeket, ez a szülők döntése.

Június 15-ig marad érvényben a digitális oktatás, június 2-tól azonban már látogathatók az iskolaépületek, amennyiben arra igény van – írja tudósításában a Magyar Nemzet.

Június 2-tól 26-ig bővül a gyermekfelügyelettel megbízott intézmények köre, mindenki a hozzá legközelebbi intézményébe viheti majd gyermekét. Nagyobb távolság fennállása esetén a helyi intézményben is kell a gyermeket fogadni.

Június 15-ig tanulásfelzárkóztató programok tarthatók az iskolákban.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs munkatársa arról beszélt, hogy

május 22-től megváltoztak a Szerbiába történő beutazás feltételei,

a szerb hatóságok minden személyt külön feltétel szabása nélkül beléptetnek, aki rendelkezik a beléptetés általános feltételeivel. A Magyarországra belépők csak a kijelölt humanitárius tranzitútvonalakon közlekedhetnek, és csak a megjelölt pihenőhelyeken állhatnak meg, és a legrövidebb időn belül el kell hagyniuk Magyarország területét.

A main napon 1392-re emelkedett a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonra letölthető informatikai alkalmazásra regisztráltak száma. A mai napon az aktív felhasználók köre 910 fő. Beszámolt arról is, hogy a mai napon 1038 hatósági házi karantént rendeltek el. Így az érvényben levő karanténok száma 11934.

A sajtótájékoztatón Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Kórház főigazgatója elmondta, hogy a járvány első heteiben a Dél-Pesti Kórház volt az egyetlen intézmény, amelyet a pozitív megbetegedettek ellátására kijelöltek.

Az orvosok, ápolók rengeteget dolgoztak, volt, aki beköltözött a kórházba.

A főigazgató elmondta, törekedtek munkatársaik védelmére, ezért nagyon kevés egészségügyi dolgozó kapta el a vírust és többeknél az sem volt bizonyítható, hogy a kórházban betegedett meg.

Vályi-Nagy István elmondta, összesen 325 igazoltan beteget láttak el a kórházban, ebből 52 beteget az intenzív osztályon. A főigazgató emlékeztetett: a 100 ezer emberre vetített halálozások száma sokkal alacsonyabb volt országunkban, mint a fejlett nyugati országokban. A Dél-Pesti Kórház kezeléseinek célja az volt, hogy minél kevesebb beteg kerüljön intenzív osztályra, hiszen ott már nagyon alacsony a túlélési arány.

Intézményükben több vírusellenes terápia vizsgálata is folyik – számolt be a főigazgató.

Vályi-Nagy István ezután köszönetet mondott minden olyan orvosnak, ápolónak és a frontvonalban lévőket segítő önkénteseknek és további segítőnek, akik részt vettek a járvánnyal történő megküzdéssel. Figyelmeztetett:

a járvány nem múlt el, csupán csökkenőben van,

ezért arra kérte az embereket, hogy a szabályokat továbbra is tartsák be.

Kérdésre elmondták, hogy vérplazma kezelésben négyen részesülnek, egy beteg az intenzív osztályról visszakerülhet a fertőző osztályra, és a remények szerint hamarosan gyógyultan távozhat. Jelezték ugyanakkor, hogy a vérplazma terápia kísérleti jellegű, de aki be akar lépni a programba, az jelezheti.

A sajtó érdeklődésére Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy 109 csoport, összesen 601 fő agrár ágazatban dolgozó román állampolgárt léptettek be eddig Magyarországra.

Újabb sajtókérdésre Vályi-Nagy István kifejtette,

nem tapasztalják, hogy az egészségügyi dolgozók pszichés problémákkal küszködnének, sőt, azt látják, hogy a járványhelyzet összekovácsolta a munkatársakat, kevesebb a vita, és mindenki összhangban dolgozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában