környezetszennyezés

2020.05.06. 06:24

Pert indítottak ecuadori őslakos közösségek egy olajszennyezés miatt

Hivatalos közlés szerint 15 ezer hordónyi olaj ömlött ki egyebek közt az Amazonas Napo nevű mellékfolyójába.

Pert indítottak az Amazonas őserdő területén élő ecuadori őslakos közösségek egy olajszennyezés miatt a Petroecuador állami olajkonszern és a hatóságok ellen – közölte Marcia Andi, az egyik érintett település, Mushuk Llacta elöljárója kedden.

Egy földcsuszamlás április 7-én megrongált három olajvezetéket. Hivatalos közlés szerint 15 ezer hordónyi olaj ömlött ki egyebek közt az Amazonas Napo nevű mellékfolyójába. A Peru határában található térség különböző etnikai csoportokhoz tartozó, mintegy 27 ezer őslakosa érintett – mondta María Espinosa, az Amazon Frontlines jogvédő szervezet ügyvéde.

„A partokon élő családok nem jutnak élelemhez, nem tudják honnan szerezhetnek ivóvizet és vizet a mosáshoz” – ismertette a helyiek nehézségeit Marcia Andi. Az ecuadori vezetéstől azonnali intézkedéseket követelt az olajkatasztrófa sújtotta lakosság ellátására élelmiszerrel, ivóvízzel, illetve orvosi segítséggel, mivel az olajcégek által eddig nyújtott támogatás – mint fogalmazott – nem kielégítő.

A Petroecuadort egyebek mellett azzal vádolják, hogy csak késve figyelmeztetett a kiömlött olaj miatti környezeti károkra. Kártérítésként pedig csaknem 500 ezer liter ivóvizet osztott ki hordókban a rászorulóknak. A konszern tájékoztatása szerint az olajvezetékeket időközben megjavították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában