feladatok

2020.10.24. 08:40

A hivatalos eredmény szerint is a baloldal nyert a bolíviai elnökválasztáson

Luis Arce azt ígérte, hogy Morales nem kap szerepet a kormányzásban.

A pénteken közzétett hivatalos eredmények megerősítették, hogy a baloldali Luis Arce nyerte az elnökválasztást Bolíviában, több mint 26 százalékponttal megelőzve a második helyen befutó, centrista Carlos Mesát.

A hivatalos végeredmény szerint Arce a voksok 55 százalékát kapta, míg Mesára valamivel kevesebb mint a választók 29 százaléka szavazott. A részvétel magas, 88 százalékos volt.

„A választás befejeződött” – konstatálta az eredményt a Twitteren Mesa, aki tavaly is második lett az elnökválasztáson. Megfigyelők szerint a mostani elnökválasztás, az egy évvel korábbival szemben békésen és átláthatóan zajlott.

A tavalyi elnökválasztást a negyedik mandátumáért versenybe szálló, szintén a baloldali Mozgalom a Szocializmusért (MAS) párt színeiben induló Evo Morales nyerte. Az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, majd a hadsereg kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott, Mexikóba menekült, most már Argentínában van.

Arce azt ígérte, hogy Morales nem kap szerepet a kormányzásban. „Most a legnagyobb kihívás, hogy békésen újjáépítsük az országot, hogy visszaszerettük az örömöt, a stabilitást és a reményt egy jobb jövőre minden bolíviainak” – reagált a hivatalos eredményre Arce. „Nem fognak csalódni bennünk azok, akik belénk helyezték a bizalmukat” – tette hozzá.

Arce gazdasági miniszter volt Morales elnöksége idején, és sokan az ő irányításának tudják be az országban, hogy Bolívia a 2000-es évek közepén gazdasági szárnyalásba kezdett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában