tragikus baleset

2020.11.14. 20:52

Kártérítést követelnek a bizarr balesetben lefejezett turista hozzátartozói

A 25 éves nőt lefejezte egy rögzítetlen és rosszul beállított, egy erős széllökésben elszabadult vasdarab.

Több mint 80 milliárd forintnak megfelelő összegű kártérítést követelnek az amerikai nemzeti parkok igazgatóságától egy ugandai turista hozzátartozói, mert a kocsijában ülő 25 éves nőt lefejezte egy rögzítetlen és rosszul beállított, egy erős széllökésben elszabadult vasdarab a utah-i Arches Nemzeti Park kapujánál.

A hazájában ikonként tisztelt, de nemzetközileg is ismert nőjogi aktivista, Esther Nakajjigo és francia származású férje a megismerkedésük első évfordulóját megünnepelni kereste fel a természetes kőhidairól híres nemzeti parkot június 13-án, amikor a tragikus baleset történt. A férj, a 26 éves Ludovic Michaud 240 millió, a szülők pedig 30 millió dollár kártérítésre tartanak igény a utah-i nemzeti parktól és a nemzeti parkokat felügyelő szövetségi szervezettől hanyagságukért.

„Egy mindössze nyolcdolláros zárszerkezet miatt világunk örökre elveszített egy rendkívüli harcost, egy befolyásos fiatal nőt, aki arra volt hivatott, hogy egy jövendőbeli Diana hercegnő, a filantróp Melinda Gates vagy Oprah Winfrey legyen” – olvasható a kártérítési keresetben.

A már fiatalon számos humanitárius díjjal elismert Esther Nakajjigo híres személyiségnek számított Ugandában, aktív résztvevője volt több emberbaráti kezdeményezésnek, főleg a lányok iskoláztatása, a korai teherbeesés elleni küzdelem területén, egyetemi tandíjára félretett pénzből már 17 évesen közösségi központot hozott létre fiatal anyák egészségügyi ellátására, és televíziós valóságshow-t is indított a lányok és fiatal nők öntudatra ébresztésére.

Nőjogi díjjal ismerte el a fiatal aktivistát egyebek közt az ENSZ Népesedési Alapja (UNPF), hazájában pedig az Uganda Nagykövete a Lányokért és Nőkért címmel ismerték el.

Egyszerűen nem akarjuk, hogy még egyszer megtörténjen ilyesmi – jelentette ki Ludovic Michaud, aki szerencsés módon túlélte a különös balesetet. Az özvegy a kártérítési pénzzel azt akarja elérni, hogy a Nakajjigo által elindított humanitárius projektek „túléljék” felesége halálát.

A kereset szerint az erős szélben elszabadult fémrúd úgy hasította át az autó oldalát, „mint forró kés a vajat”. A család ügyvédei szerint a Nemzeti Park Szolgálat évek óta olyan vascsöveket használ a kapuknál, amelyeknek „hegye éles, mint egy dárda”, és tudott volt, hogy ha nem rögzítik őket megfelelően, az autók elé csapódhatnak az útra.

Az alkalmazottak tudták vagy tudniuk kellett, hogy az erős szelek, amelyek képesek kivájni a követ, alkalmasak arra is, hogy egy érkező autó útjába fújjanak egy biztosítatlan fémkaput – érvel a kártérítési igényben az özvegyet és a családot képviselő ügyvéd, Deborah Chang, aki bírósági perrel fenyeget arra az esetre, ha nem születik megállapodás az ügyben.

Az ügyvéd szerint a szövetségi kormánynak tisztában kellett lennie a rögzítetlen, és rosszul beállított kapuk jelentette veszéllyel, hiszen például egy 1980-as balesetben egy furgon platóján utazó férfit nyársalt fel a kicsapódó kapu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában