nemzeti gyásznap

2020.11.04. 06:06

Zászlófelvonással és gyertyagyújtással emlékezik az ország

November 4-én a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére, az áldozatokra emlékezünk.

Budapest, 2018. november 4. Az Építsünk hidat címmel rendezett megemlékezés egyik résztvevője kezében gyertyával Mansfeld Péter szobránál az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 62. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon 2018. november 4-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI/Archív fotó

Fotó: Máthé Zoltán

Felvonják, majd félárbócra eresztik Magyarország nemzeti lobogóját ma reggel a Parlament előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezve. A Terror Háza Múzeumnál és a Szent István-bazilikánál gyertyát gyújthatnak a megemlékezők a nemzeti gyásznapon.

A kormányzat a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán azt közölte: 8 órától Budapesten, a Kossuth téren felvonják, majd félárbócra eresztik a nemzeti lobogót.

A bazilika előtt elhelyezett 1956-os installációnál 19 órától mécsesgyújtás lesz. A Terror Háza Múzeum Hősök emlékfalánál egész nap gyertyát lehet gyújtani.

Emellett a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán és YouTube csatornáján az 1956-os forradalmi eseményekhez kapcsolódó filmeket és egyéb tartalmakat tesznek közzé.

Budapest több helyszínén ma még megtekinthető az „Emlékképek 1956 – városi kiállítás”. Az installációk a Műegyetem K épületénél, a Mammut Üzletháznál, a Bem téren, a Millenáris parkban, a Képviselői Irodaháznál, a Várkert bazárban, a Kossuth téren, a Clark Ádám téri körforgalomnál, valamint a 47-es, a 49-es, valamint a 4-es és 6-os villamos állomásain láthatók. Szerdán zárul a középiskolásoknak meghirdetett „Időkapuk” '56-os virtuális történelmi vetélkedő is.

November 4-ét a kormány 2013-ban hivatalosan is nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Borítókép: Az Építsünk hidat címmel rendezett megemlékezés egyik résztvevője kezében gyertyával Mansfeld Péter szobránál az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 62. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon 2018. november 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában