rendkívüli hideg

2021.02.18. 08:55

Háztartások milliói maradtak víz nélkül több amerikai államban

A szélsőséges időjárás eddig több mint 30 ember életét követelte.

Tovább tart a szokatlan hideg az Egyesült Államokban, az ország több déli államából szerdán vízhiányt is jelentettek.

Több állam, egyebek közt az Egyesült Államok második legnépesebbének számító Texas hatóságai szerint az áramkimaradások miatt a vízvezetékek megfagytak. Akadozik vagy leállt a vízszolgáltatás Louisiana, Tennessee és Oklahoma több városában is.

Texasban, ahonnan a legnagobb áramkimaradásokat jelentették, mintegy hétmillió embert – a lakosság egynegyedét – kértek a hatóságok a vízfogyasztás csökkentésére vagy szüneteltetésére, a 45 ezres Kyle város vezetősége egyenesen arra szólította fel az embereket, csak létfontosságú esetben használják a vizet, mert a város készletei vészesen fogynak. Abilene városában egy ház teljesen leégett, mert a kiérkező tűzoltók az alacsony víznyomás miatt nem tudták eloltani a tüzet.

A Tennessee állambeli Memphis közműszolgáltatója szintén alacsony víznyomásról számolt be, hozzátéve, hogy több vízvezeték megfagyott, és eltört. A szolgáltató több praktikus tanáccsal is szolgált, egyebek közt arra kérte az embereket, rövidebben zuhanyozzanak, és lehetőleg várjanak a mosással péntekig.

A Louisana állambeli Shreveport egyik kórházában vihar miatt állt le a vízszolgáltatás, a vezetőség a tűzoltóság segítségét kérte. Az ugyanebben az államban található Lake Charles város polgármestere, Nic Hunter szerdán azt mondta, ha nem nő a víznyomás, a helyi kórházak nem tudják ellátni a betegeket, akiket így máshová kell majd szállítaniuk.

Az AP hírügynökség szerint a szélsőséges időjárás eddig több mint 30 ember életét követelte.

Joe Biden amerikai elnök a héten telefonon beszélt Texas, Louisiana, Kentucky, Kansas, Tennessee, Mississippi és Oklahoma kormányzóival és közölte velük, hogy a kormány kész segítséget nyújtani „a történelmi vihar átvészelésében”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában