munka alapú gazdaság

2021.02.11. 10:35

Munkához segíthet az akár 100 ezer forintos lakhatási támogatás

Eddig mintegy 12 ezer ember számára biztosított lakhatást és ezzel kenyérkeresetet az álláskeresők mobilitását ösztönző támogatás, amely folyamatosan igényelhető a kormányhivataloknál – közölte Bodó Sándor.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a minisztérium csütörtöki közleménye szerint hozzátette: a program fejenként és havonta akár 100 ezer forinttal járul hozzá a lakásbérlés költségeihez az állandó lakóhelytől távolabb eső településen.

Segítségével a kiemelten támogatott fiatalok, csoportos létszámleépítésben érintettek otthonuktól messzebb is munkát vállalhatnak.

Bodó Sándor hangsúlyozta, hogy a munkaalapú társadalom kiépítésében elért eredményeket a koronavírus-járvánnyal szemben is sikerült megvédeni.

2020 végén ismét 4,5 millióan dolgoztak, az elsődleges munkaerőpiacon négyezerrel többen, mint egy évvel korábban.

A foglalkoztatás bővítésében még vannak tartalékok, annak hatékony eszköze lehet a munkavállalók országon belüli mobilitásának ösztönzése – tette hozzá.

A lakhatási támogatás segítségével az emberek a lakóhelyüktől messzebb is munkát találhatnak. A programban

fokozott figyelmet fordítanak a fiatalokra, hiszen a pályakezdők fizetésének aránytalanul nagy részét vinné el egy albérlet fenntartása.

A másik kiemelt kör, a csoportos létszámleépítéssel érintettek álláskeresését jelentősen megkönnyítheti, ha otthonuktól távolabb is dolgozhatnak.

A részleteket ismertetve az államtitkár elmondta, a támogatást a legalább 6 hónapra szóló és heti legalább 20 órás munkaviszonnyal rendelkezők vehetik igénybe, ha állandó lakóhelyük legalább 60 kilométerre esik a munkavégzés helyétől.

A támogatás legfeljebb tizenkét hónapon keresztül jár, személyenként havonta akár 100 ezer forintot is jelenthet.

Ha egy ingatlant több közeli hozzátartozó egyszerre vesz igénybe, és közülük legalább ketten megfelelnek a lakhatási támogatás feltételeinek, a juttatás havi összege akár 150 ezer forint, három hasonló támogatott esetében pedig mintegy 200 ezer forint is lehet.

Az összegek a bérleti díjra és a kapcsolódó kiadásokra – például rezsire, közös költségre, lakásbiztosításra – fordíthatók.

A lakhatási támogatás nem folyósítható arra az időszakra, amelyben a támogatott rendszeres havi bruttó munkabére meghaladja a kötelező legkisebb munkabér háromszorosát. A 2012 óta futó programban kifizetett összes támogatás a 8,5 milliárd forintot közelíti. A legtöbb segítséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Hajdú-Bihar megyei vállalkozások munkavállalói kapták lakhatásukhoz – mondta el Bodó Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában