egy hosszú út első állomása

2021.04.01. 18:56

Orbán Viktor: a szabadság, a méltóság, a kereszténység, a család és a nemzeti szuverenitás értékeit képviseljük (videó)

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel folytatott tárgyalást a Karmelita kolostorban.

A kereszténydemokratáknak jelenleg nincs megfelelő képviseletük Európában, azért dolgozunk, hogy legyen hangjuk, képviseletük és súlyuk az európai politikában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten.

A kormányfő, a Fidesz elnöke Matteo Salvinival, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel egyeztetett. Ezután úgy nyilatkozott, hogy tisztázták a nemzetük szempontjából legfontosabb kérdéseket, és nincs egyetlen téma sem, amelyben ne tudnának egyetértést kialakítani, a nemzetük érdekei egy ponton sem állnak szemben egymással.

Közölte: megállapodtak, hogy részt vesznek az Európa jövőjéről folytatott vitában, és a következő hetekben programot állítanak fel arról, hogy miként fogják ezt megtenni.

Ez a vita jó lehetőség lesz, hogy az értékeiket Európában megismertessék és megerősítsék – vélekedett.

A miniszterelnök kifejtette: azért találkoztak most, mert a Fidesz úgy döntött, elhagyja az Európai Néppártot (EPP), és most közösen tervezik meg a jövőt, beszélnek Európa jövőjéről.

Emlékeztetett: Matteo Salvini megfogalmazása szerint európai reneszánszt akarnak, ennek érdekében dolgoznak együtt a jövőben.

Úgy vélte, sok millió olyan európai polgár van, aki megfelelő és hatékony képviselet nélkül maradt Európában, mert az EPP hosszú távra elkötelezte magát az együttműködés mellett az európai baloldallal.

Orbán Viktor szerint szimbolikus, hogy az együttműködést épp nagycsütörtök napján indítják meg, egy hosszú út első állomása a mostani találkozó.

Sokat beszéltek a közös értékeikről, az atlantista elkötelezettségen túl ilyen a szabadság, a méltóság, a kereszténység, a család és a nemzeti szuverenitás értéke – sorolta. Hozzátette: emellett nemet mondanak a brüsszeli európai birodalomra, a kommunizmusra, az illegális migrációra és az antiszemitizmusra.

Közölte: abban maradtak, hogy a megkezdett munkát folytatják, legközelebb májusban, valószínűleg Varsóban találkoznak, de ez nagyban függ a járványhelyzettől.

A kormányfő kijelentette: nem fognak felülni semmilyen provokációnak, az értékeik és az álláspontjaik világosak.

Véget akarnak vetni annak a nevetséges politikai gyakorlatnak, amely szerint a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak meg csak közepe – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a szabadság, a hagyományos európai értékek, az emberi méltóság és a mainál sikeresebb európai politika mellett állnak ki.

Orbán Viktor Magyarország egyik leghűségesebb barátjaként írta le Mateusz Morawieckit, Matteo Salvinit pedig hősnek nevezte, amiért az olasz kormány tagjaként bebizonyította, hogy lehetséges megállítani az illegális migrációt a tengeren.

A két legerősebb európai jobboldali frakció meghatározó személyiségei ők – fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy jelenleg minden nemzetközi megbeszélésen az első helyen a járvány áll, és most is megosztották a tapasztalatokat, továbbá sürgették az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a vakcinabeszerzést, amely az előfeltétele a járvány megfékezésének.

Átláthatóbb és gyorsabb oltást akarnak Európában – tette hozzá.

Új intellektuális alap Európának

Eljutottunk számos közös megállapításra, többek között arra, hogy az első számú prioritás, hogy legyőzzük a járványhelyzetet – közölte Mateusz Morawiecki. A lengyel kormányfő szerint ez azért fontos, hogy Európa visszatérhessen a normalitáshoz a kormányközi együttműködések szintjén is, és hogy újabb platformok jöjjenek létre a megegyezéshez.

Mint mondta, a mai napon meghatározták a prioritásokat, amelyek az euroatlanti együttműködés, a NATO, és az, hogy mélyíteni kell az európai integrációt.

Mindezt olyan módon, hogy a nemzeti szuverenitást tiszteletben tartsuk, és a valós, európai értékeket. Ilyenek a család, az egyén méltósága, a hagyományos értékek – sorolta Morawiecki.

Hozzátette: főként azokkal a kultúrákkal szemben fontos védekeznünk, akik kívül-belül támadják Európát.

A kormányfő elmondta: hiszünk az Európai Unió jövőjében, hiszünk abban, hogy tudunk közös utat találni. Az európai integráció gyümölcsözéséhez nem szabad annak gyökereit figyelmen kívül hagyni, vissza kell térni ahhoz a gondolkodáshoz, amikor még úgy látták az európai jövőt, ahogy mi látjuk.

Morawiecki szerint Európa szét van esve, különböző erők tépázzák, a brüsszeli elit úgy próbálja bemutatni, mintha elitcsoportok szalonja lenne.

– Mi szeretnénk képviselni a különféle emberek széles spektrumát. Arra gondoltunk, hogy egy bizonyos intellektuális alapot hozunk létre Európának. Ez a fő gondolat – jelentette ki a lengyel kormányfő. Hozzátette: innen ered az a gondolat, hogy szükség van Európa reneszánszára, azoknak az értékeknek az újjáéledésére, amikre tényleg támaszkodhatunk.

Mi azt látjuk ma, hogy Európa útelágazáshoz érkezett: elvesztette gyökereit és szeretnénk segíteni megtalálni ezeket a gyökereket. Vannak olyan erők a kontinensen, amelyek szeretnék elrabolni Európát. Ezek olyan erők, melyekkel szemben szeretnénk egy ellenjavaslatot létrehozni. Mateusz Morawiecki úgy fogalmazott, reméljük, hogy a legtöbb nemzet velünk tart ebben a párbeszédben, és nyitottak lesznek.

Mint mondta, ma, a krízis időszakában egyre szükségesebb az összefogás azért, hogy virágozhassanak az európai nemzetek és visszakaphassák szuverenitásukat, ezáltal építhessék az erős Európát,, a transzatlanti szövetséggel együtt. – A szolidaritás nem az erősek diktátuma, a közös értékek védelme érdekében történik – jelentette ki.

Mondandóját úgy zárta Mateusz Morawiecki, hogy nagyon szeretik magyar barátaikat, de a himnuszuknak van egy olyan sora, amely az olaszokra utal, és az olasz-magyar-lengyel barátság nagyon erős. A szuverén nemzetállamokon, az erős Európán fognak dolgozni.

Történelmi találkozó a boldog, normális Európáért

– Azon dolgozunk, hogy az európai népek kijussanak a háború óta legsötétebb korszakukból, egy olyan korszakba, ahol a szabadság, és a család középpontba kerülhetnek – kezdte a találkozót értékelő beszédét Matteo Salvini.

Az olasz Liga vezetője szerint amikor az EU megtagadta keresztény eredetét az alapszerződésében, hibát követett el, amit gyógyítani kell, és ebben mutatnának közösen utat.

– Nem azt akarjuk, hogy EU országai szembe kerüljenek egymással, nem a problémákat akarjuk áthárítani, hanem egy közös erőt kell létrehozni, ami megvédi Európa határait – vélekedett az olasz politikus.

Matteo Salvini elmondta, százmillió európai polgárt képvisel ez az együttműködés, amelynek keretében szeretnék megvitatni milyen legyen a jövő Európája, amelyben a politika már nem lesz mint a koronavírus-járvány előtt volt.

Nem szabhatják meg csak a baloldaliak az irányt, alternatívát kell mutatni mert a baloldal a gyökereinket veszi a célba – fejtette ki az olasz politikus, és kiemelte, idővel elsők szeretnének lenni képviselet szintjén Európában.

– Vannak témáink, amiket képviselni akarunk – mondta Matteo Salvini, és példaként a az egészség, a család és a szabadság témáit említette.

– Ma hárman vagyunk – mondta a politikus, de hozzátette, végül a többséget alkothatják majd amely azon dolgozik, hogy egy szolidáris, normális, boldog Európa jöjjön létre.

– Nekünk is jogunk van a boldogság kereséséhez – utalt az Amerikai Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatára Matteo Salvini, és meggyőződését fejezte ki, hogy a mai találkozó történelminek fog bizonyulni.

A HírTV élőben közvetítette Orbán Viktor, Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki közös sajtótájékoztatóját.

A sajtótájékoztatót itt nézheti meg:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában