Nemzeti újrakezdés program

2021.04.13. 15:12

Új pályázat jelent meg a külhoni magyar szervezetek támogatására

Hat területen támogatja a külhoni magyar szervezeteket a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság új pályázati kiírása, amely kedden jelent meg Nemzeti újrakezdés program néven – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, Budapesten.

Budapest, 2021. április 13. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára a külhoni magyarságnak szóló idei nyílt pályázati kiírásokról tart sajtótájékoztatót a budapesti Roosevelt 7/8 Irodaházban 2021. április 13-án. Potápi Árpád János bejelentette, hogy hat területen támogatja a külhoni magyar szervezeteket a Nemzetpolitikáért Felelõs Államtitkárság új pályázati kiírása, amely április 13-án jelent meg Nemzeti Újrakezdés Program néven. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Potápi Árpád János közölte: a kormány 2011-től hirdet pályázati felhívásokat a külhoni magyar szervezetek számára működés, fejlesztés, eszközbeszerzés, rendezvények, programok támogatása céljából, amivel évente több ezer ilyen szervezet tevékenységét segítik.

Kiemelte, idén a korábban több program részeként nyújtott támogatásokat és pályázati felhívásokat Nemzeti újrakezdési program címmel egységesítik. Abban hat – oktatási, kulturális, egyházi, sport-, ifjúsági, cserkész- és közösségi, valamint diaszpóra- – alprogram szerepel.

Az államtitkár hangsúlyozta:

a kedden meghirdetett első nagy kiírásban működésre, fejlesztésre, eszközbeszerzésre lehet pályázni április 15-től május 14-ig.

A támogatási keretösszeg 1,5 milliárd forint, amelyből a szervezetek 300 ezer és ötmillió forint közötti összeget igényelhetnek vissza nem térítendő támogatásként.

A jogosultak körével kapcsolatban kifejtette, hogy például az oktatási alprogramokban minden olyan szervezet pályázhat, amelynek létesítő okiratában szerepel az oktatási tevékenység, a kulturális alprogram forrásaira pedig minden kulturális tevékenységet végző szervezet aspirálhat. Szólt arról is, hogy a diaszpóra-alprogramban külön biztosítanak pályázati lehetőséget a diaszpóraszervezeteknek, illetve hétvégi magyar iskolák szervezéséhez.

Beszámolt arról is, hogy

a nemzeti újrakezdés éve részeként minden hónapban kiemelnek egy-egy témát: januárban a sport volt, februárban a gyermekegészség, márciusban a közösségek, áprilisban pedig a tanulás.

Potápi Árpád János utalt arra is, hogy a nemzetpolitika tavaly a koronavírus-járvány miatt „jelentősen átalakult”, s kiemelt célnak nevezte a külhoni magyar intézmények és szervezetek fenntartható működésének biztosítását a pandémia alatt is.

Tájékoztatása szerint a program második nagy kiírásában lehet programok és rendezvények támogatására pályázni a későbbiekben, azokat a járványhelyzet függvényében hirdetik majd meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mind az anyaországban, mind a határon túli területeken akkor indulhat újra az élet, ha az oltottak száma minél magasabb, ezért mindenkit az oltás felvételére buzdított az államtitkár.

A Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott írásos tájékoztatója szerint a pályázatok benyújtása a Nemzetpolitikai Információs Rendszeren (NIR) keresztül lehetséges, a felhívások elérhetőek a kulhonimagyarok.hu oldalon, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján (bgazrt.hu).

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a külhoni magyarságnak szóló idei nyílt pályázati kiírásokról tart sajtótájékoztatót a budapesti Roosevelt 7/8 Irodaházban 2021. április 13-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában