vizsgálat

2021.06.25. 23:16

ÁSZ: megbízhatatlanul gazdálkodott a Momentum 2018-2019-ben

Nem volt biztosított a Momentum Mozgalom gazdálkodásának törvényessége, ezért a pártnak erősítenie kell a gazdálkodása törvényességét az Állami Számvevőszék szerint.

Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt közölte, a Momentum a vizsgált időszakban nem teremtette meg gazdálkodásának átláthatóságát, illetve a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát a párt tagsága és az állampolgárok felé.

Az ÁSZ ezért kilenc javaslatot tett a párt elnökének, akinek ezek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie

- hangsúlyozta.

A számvevőszék alelnöke beszámolt arról is, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak szintén lépnie kell a törvényes gazdálkodás érdekében.

Holman Magdolna rámutatott, mindkét párt 2018-tól kap rendszeres állami támogatást, így az ÁSZ most elsőként végzett náluk a párttörvényben kétévente előírt vizsgálatot. Az alelnök szerint ezért nem meglepő, hogy a két pártnak számos területen kell tennie a törvényes, átlátható és elszámoltatható gazdálkodás érdekében.

Nagy Imre felügyeleti vezető elmondta,

a két vizsgált párt összesen 830 millió forintot kapott 2018-2019-ben.

Közölte, a Momentum Mozgalom ebben az időszakban nem alakított ki szabályszerű könyvvezetési rendszert és nem biztosította a könyvvezetésének törvényességét. Ezáltal a párt nem támasztotta alá szabályszerű könyvvezetéssel a pénzügyi kimutatásaiban szereplő bevételi és kiadási adatokat, amivel megtévesztette saját tagságát és a közvéleményt is – fejtette ki Nagy Imre. Megjegyezte, a Momentum Mozgalom a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások értékelését nem végezte el a törvényi előírás ellenére, így nem biztosította a közélet tisztaságára vonatkozó törvényi előírások érvényesülését. Ennek következtében nem zárható ki, hogy nem engedélyezett források felhasználásával tisztességtelen előnyhöz juthatott más pártokkal szemben – emelte ki.

Nagy Imre elmondta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt belső szabályozása és számviteli kereteinek kialakítása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, továbbá a nem szabályszerű könyvvezetés és gazdálkodás következtében sérült a közpénzek átláthatósága és a közélet tisztaságának alaptörvényben meghatározott elve.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2018-as és 2019-es pénzügyi kimutatásai nem mutattak megbízható és valós képet a gazdálkodásáról, bevételeiről és kiadásairól, ezáltal a párt a tagságát és a közvéleményt is megtévesztette – jelentette ki.

A felügyeleti vezető közölte, az ÁSZ az ellenőrzés során vagyonmegóvási intézkedést helyezett kilátásba, amelynek megszüntetéséhez a pártnak dokumentumokkal kellett igazolnia, hogy 2021-ben már biztosítja a közpénzek szabályszerű felhasználását és ellenőrizhetőségét. Ezt a párt megtette, ugyanakkor a fennmaradt hiányosságok megszüntetése érdekében a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak intézkednie szükséges – mondta, majd hozzátette, a pártnak olyan számviteli rendet kell kialakítania, amely a gazdálkodásában maradéktalanul és folyamatosan biztosítja, hogy a könyvvezetés szabályszerű legyen, illetve abból a pénzügyi kimutatás elkészítéséhez szükséges adatok megbízhatóan rendelkezésre álljanak.

A sajtótájékoztatón Holman Magdolna a jövő évi parlamenti választásra tekintettel is alapvető fontosságúnak nevezte, hogy minden Magyarországon bejegyzett párt törvényesen működjön. A számvevőszék ezért a költségvetési támogatást kapó pártok ütemezett ellenőrzése mellett jelenleg több mint 170 olyan pártot is vizsgál, amely nem kap rendszeres állami támogatást – mondta. Kiemelte, az ÁSZ ezzel fontos garanciákat és transzparenciát biztosít minden állampolgár számára.

A számvevőszék alelnöke hangsúlyozta, az ÁSZ a jövő évi kampánypénzek felhasználását utólagosan, a jelöltek és jelölőszervezetek nyilvánosságra hozott pénzügyi elszámolásai, illetve az azokat alátámasztó, a számvevőszéknek átadott bizonylatok alapján végezheti.

Holman Magdolna emlékeztetett, az ÁSZ már egy korábbi elemzésében is felhívta a figyelmet arra, hogy míg a hagyományos médiafelületeken erősödött a politikai hirdetések átláthatósága és elszámoltathatósága, addig a közösségi médiában megjelent hirdetések nem szoríthatók be a jelenlegi jogszabályok közé, így azokat nem ellenőrizheti a számvevőszék.

Úgy fogalmazott, az ÁSZ ellenőrzései során nem a hibákat és törvénysértéseket keresi, hanem tükröt tart és a szabályos gazdálkodás és elszámolás kialakítását támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában