Nemzeti újrakezdés program

2021.06.28. 17:00

Megjelent a külhoni magyar programokat támogató felhívás

A Nemzeti újrakezdés program részeként megjelent a külhoni magyar szervezetek rendezvényeit, programjait támogató pályázati kiírás – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János közölte: a hatékony járványkezelésnek köszönhetően lehetővé vált, hogy az áprilisban meghirdetett intézményfejlesztési és eszközbeszerzési támogatás után immár a Kárpát-medence és a diaszpóra magyar szervezeteinek rendezvényeit és programjait is támogassák.

Tájékoztatása szerint a keretösszeg 500 millió forint, a pályázók 300 ezer és egymillió forint közötti támogatást nyerhetnek. A pályázat benyújtására hétfőtől július 30-ig elektronikus formában van lehetőség a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer online felületén, amely elérhető a https://nir.bgazrt.hu oldalon vagy a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapjáról (http://www.bgazrt.hu).

A támogatott programokat és rendezvényeket a kedvezményezetteknek július 1. és december 31. között kell megvalósítaniuk – jelezte az államtitkár.

Potápi Árpád János a további részletekről elmondta:

a kiírásban hat alprogram szerepel; az első öt a Kárpát-medencei magyar szervezeteknek szól, a hatodik pedig a diaszpóra-szervezeteknek.

Utóbbi esetben egy szervezet több pályázatot is beadhat, míg a Kárpát-medencei pályázók szervezetenként csak egyet – tette hozzá, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenhol a hatályos járványügyi szabályokat kell betartani a programok megvalósítása során.

Közlése szerint az olyan nagyobb, kiemelt rendezvények támogatása, mint a Kolozsvári Magyar Napoké, egyedi keretből történik. Utalt arra is, hogy a testvértelepülések támogatása nem ebből a keretből történik, számukra – mint fogalmazott – következő lehetőséget próbálunk teremteni.

A kormánypárti politikus beszámolt arról is, hogy a korábban intézményfejlesztésre és eszközbeszerzésre szóló kiírásra mintegy 3200 pályázat érkezett, ezek feldolgozása megtörtént, a döntéshozatal várhatóan július közepén lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában