szent istván nap

2021.08.18. 18:09

Kovács Zoltán: minden készen áll az ünnepre (videó)

Minden adott az augusztus 20-i ünnep 3 és fél napos rendezvénysorozatának zavartalan lebonyolításához – nyilatkozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán Budapesten a közmédiának.

Budapest, 2021. augusztus 18. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelõs államtitkár (b2) az augusztus 20-i ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelõs operatív törzs utolsó, ellenõrzõ ülésén a Miniszterelnöki Kabinetirodán 2021. augusztus 18-án. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az államtitkár felidézte: az elmúlt 10 évben kialakult egy rendje a nemzeti ünnepekre készülődésnek, különös tekintettel augusztus 20-ra, az államalapítás ünnepe ugyanis – mind a programelemeket, azok számosságát, illetve a résztvevőket tekintve – a „legnagyobb szabású nemzeti ünnepünk”.

Ráadásul – folytatta – idén a Szent István napok soha nem látott méretű ünnepségsorozatot, egyfajta fesztivált jelentenek, beleértve Európa legnagyobb tűzijátékát.

Az ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs – amely mintegy két hónapja kezdte meg működését – szerdán megtartotta utolsó, a rendezvények csütörtök esti kezdete előtti ellenőrző ülését. Itt minden érintett szervezet arról számolt be, hogy részükről készen állnak az ünnepség biztonságos lebonyolítására – közölte Kovács Zoltán, a törzs vezetője.

Az államtitkár kifejtette: az operatív törzs tagja mások mellett a kormányzat képviselője, a programok lebonyolításáért felelős Antenna Hungária Zrt., több kisebb cég, köztük a tűzijátékot szervező NUVU Kft., továbbá a rendőrség, a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat, a mentőszolgálat és a Nemzeti Népegészségügyi Központ is.

A törzs vezetője kiemelte: a 3 és fél nap során több száz rendezvényelem lesz. Így napi szinten sok ezer ember dolgozik majd azon, hogy zavartalanul menjen végbe a rendezvénysorozat, és „ami a legfontosabb”, hogy mindenki, aki kilátogat a programokra, biztonságban legyen – szögezte le.

Kovács Zoltán kitért arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálattól szerdától 10 perces gyakorisággal kapják az előrejelzéseket. A jelenlegi információk alapján

szerdától kellemes, nyári, „kiváló rendezvényszervezési” idő lesz, és a péntek esti tűzijáték körülményei is ideálisnak ígérkeznek

– tette hozzá.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs – amelynek szintén tagja – kedden ülésezett. Azt mondta: „sem az esetszámok, sem a tendenciák nem jeleznek olyan elemet”, amely miatt bármilyen korlátozásra lenne szükség. Emlékeztetett: a kormány korábban rendeletben mentesítette minden általánosan érvényes korlátozás, illetve védekezési elem alól az augusztus 20-ai ünnepi rendezvényeket, valamint a szeptemberben tartandó Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

Az államalapítás ünnepén minden rendezvényhelyszínen „korlátozásoktól mentes, szabad ünnepre készülünk”

– jelentette ki Kovács Zoltán.

Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére augusztus 20. hivatalos állami ünnep. Az idei augusztus 20-ai központi programokról ITT lehet részletesebben tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában