afganisztán

2021.08.03. 22:58

Nagy erejű robbanás és lövöldözés volt Kabulban a kormányzati negyed közelében

Két fegyveres férfi továbbra is a detonáció helyén tartózkodik, és tűzpárbajt vív a biztonsági erőkkel.

Nagy erejű robbanás történt kedden a kormányzati épületeknek és külföldi nagykövetségeknek otthont adó, megerősített „zöld zóna” közelében az afgán fővárosban. A detonációt szórványos lövöldözés követte a rendőrség szerint.

A belügyminisztérium szóvivője szerint az ügyvezető védelmi miniszter vendégháza volt a célpont.

Egészségügyi illetékesek szerint az incidensben legalább tíz ember megsebesült.

Egy magas rangú biztonsági vezető korábban arról számolt be, hogy a robbanást feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép okozta, amelynek valószínű célpontja egy parlamenti képviselő rezidenciája volt.

Két fegyveres férfi továbbra is a detonáció helyén tartózkodik, és tűzpárbajt vív a biztonsági erőkkel – közölte a nevének elhallgatását kérő vezető.

A támadás elkövetését eddig egyetlen iszlamista szervezet sem vállalta magára.

Mirvaisz Sztanekzai, a belügyminisztérium szóvivője szerint a robbanás a zöld zóna néven is ismert Serpur előkelő városnegyedben történt.

Sztanekzai elmondta, hogy a támadás feltételezett célpontja Biszmilla Hán Mohammadi ügyvezető védelmi miniszter vendégháza volt.

A miniszter pártja, a Dzsamiat-i-Iszlami közölte, hogy a detonáció idején a tárcavezető nem tartózkodott a vendégházban, a családját pedig épségben kimenekítették.

A kabuli rendőrség szóvivője, Ferdausz Faramarz elmondta, hogy a környékből lakók százait evakuálták ki.

A tíz sebesültet a főváros kórházaiba szállították – közölte Dasztgir Natari, az egészségügy-minisztérium szóvivője. Pontosan nem tudni, hogy a detonáció vagy a lövöldözés következtében sebesültek meg.

Az afgán kormányerők és a tálibok között országszerte fokozódtak az összecsapások, amióta az amerikai csapatok megkezdték a kivonulást, a szunnita lázadók határátkelőket, kereskedelmi állomásokat és fontos infrastruktúrákat foglaltak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában