tigréi polgárháború

2021.08.10. 20:37

Népfelkelést hirdetett az etióp kormányfő

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök arra szólított fel szerdán minden „alkalmas” állampolgárt, hogy csatlakozzon a fegyveres erőkhöz, így támogatva a harcot a Tigré tartományi lázadók ellen.

– Itt az ideje annak, hogy minden alkalmas, megfelelő életkorban lévő etióp csatlakozzon a hadsereghez, a különleges erőkhöz és a milíciákhoz, hogy bizonyítsák hazafiságukat – közölte a kormányfő.

Addisz-Abeba június végén egyoldalú tűzszünetet jelentett be, miután a felkelők elfoglalták a tartomány székhelyét, ezt azonban a szemben álló fél elutasította. Az utóbbi hetekben átterjedtek az összecsapások a szomszédos régiókra is, amelyekben ezért mintegy 170 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Tigréi polgárháború

Az északi tartományban tavaly november óta dúlnak harcok a kormányerők és az etiópiai belpolitikai életet korábban három évtizeden át irányító, majd a hatalomból kiszorult, etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között. A harcokban és légicsapásokban nemzetközi szervezetek közlései szerint ezrek vesztették életüket, kétmillióan menekültek el otthonukból, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket.

Az ENSZ szerint milliók szorulnak sürgős élelmiszersegélyre Tigrében. Szemtanúk és túlélők rémtörténetbe illő brutális kegyetlenkedésekről számoltak be, különösen az etiópiai szövetségi erőket támogató eritreai katonák részéről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában