alapkőletétel

2021.08.26. 12:57

Orbán Balázs: a magyar kormány büszkén segíti a keresztény közösségek boldogulását

A nyugati államokban egyre több templom, kegyeleti hely válik a bontás áldozatává vagy enyészik el.

A magyar kormány büszkén vállalt feladatának nevezte a keresztény közösségek segítését a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen.

Orbán Balázs a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia altemplombővítésének és közösségiház-építésének alapkőletételén azt mondta: a nyugati államokban egyre több templom, kegyeleti hely válik a bontás áldozatává vagy enyészik el, emiatt pedig a hanyatlás jelei mutatkoznak az adott városokban.

„Ahogy Nyugat-Európa megfeledkezik keresztény értékeiről, úgy tűnnek el a környezetükért és településükért felelősséget vállaló közösségek is” – mondta.

A magyar kormány azonban büszkén segíti a keresztény közösségek boldogulását, ezért 2010 és 2020 között 2800 templom újulhatott meg és 120 új épülhetett a Kárpát-medencében – közölte az államtitkár.

Zalaegerszegen a római katolikus templomok mellett református és evangélikus templom újulhatott meg, kolostort újítottak fel, egyházi iskolát és óvodát bővítettek. „Ez a közösség aktív, és folyamatosan bővül”, ezért lett szükség a kertvárosi altemplom bővítésére és közösségi tér kialakítására – tette hozzá.

A bővítéssel méltó körülményeket teremtenek az elhunyt ősök előtti emlékezésre és a közös jövő építésére. „Ezt a közös jövőt magyarul írják és keresztény civilizációs alapokon áll” – fogalmazott Orbán Balázs.

Székely János szombathelyi megyés püspök ünnepi beszédében azt mondta, hogy „a negatív értelemben vett globalizmusnak és a szélsőségesen liberális véleménydiktatúrának” öt halálos ellensége van: az Isten és a vallás, a család, a nemzet, a fizikai föld, illetve a közösség.

A „gonosz” elvágja az éltető szálakat, ezért ennek a közösségi háznak az a küldetése, hogy erősítse, újrakösse az éltető szálakat a teremtőhöz, a családokhoz, a nemzethez, a közösséghez – közölte.

Az egykor Zalaegerszegen szolgáló Mindszenty József bíboros a megyében 34 plébániát, kilenc egyházi iskolát, három kollégiumot, valamint közösségi házat, idősek otthonát alapított – mondta.

Az új közösségi háznak védenie, ápolnia kell a családot, a hitet, az emberséget, a kultúrát, és Zalaegerszegen ezeknek az értékeknek ma is van helye és fontossága – hangoztatta a megyés püspök.

Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott: „Mindszenty József hazájában vagyunk”, ez a név kötelez minket arra, hogy mit építünk és mit újítunk fel a városban.

Csak akkor marad meg Magyarország és Európa, ha meg tudjuk védeni keresztény templomainkat és hitünket – mondta.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere emlékeztetett, hogy 2004-ben adták át a kertvárosi templomot.

A most induló bővítésre 425 millió forint kormányzati forrást kaptak, további 57 millió forintot pedig a város református templomának felújítására, amely szeptemberben kezdődik – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában