Vajdaság

2021.08.26. 19:34

Varga Judit: ahol új oktatási intézmény épül, ott új közösség is születik

Ahol új oktatási intézmény épül, ott új közösség is születik. Ahol új közösség születik, ott a jövő már biztos bástyákra épül – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön Szabadkán, a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény átadó ünnepségén.

Varga Judit igazságügyi miniszter ünnepi beszédet mond a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Elõtti Nevelõ és Gyakorlóintézmény avató ünnepségén 2021. augusztus 26-án. Az új oktatási intézmény három óvodai és két bölcsõdei csoportnak, 100 magyar gyereknek tud kiemelkedõ színvonalú elhelyezési és oktatási lehetõséget biztosítani. A fejlesztés értéke 885 millió forint.

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

Kiemelte: minden messzire mutató terv egy apró gondolatból keletkezik. Ami ma még csak egy ötlet, holnap már egy terv, következő nap már maga a kézzel fogható valóság – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve: „így alakul ki egyetlen magból az erdő, s gyermekeinkből a jövő”.

„Bő egy évvel az alapkőletétel után elégedetten és büszkén nézhetünk körbe. A közös összefogással és fiatalos lendülettel elkészült korszerű épületből már csak a legifjabb nemzedék hiányzik, hogy megtöltse a tereket élettel, pezsgéssel, nevetéssel”

– mutatott rá.

Varga Judit szerint a reformkor óta a magyar nyelv és kultúra ügye nem szűnt meg nemzeti ügynek lenni.

Hangsúlyozta, hogy a nyelv megőrzése, ápolása a nemzeti lét, a fennmaradás záloga is.

„Az anyanyelvhez és kultúrához való kötődés kisgyermekkorban kezdődik, a szüleinktől, nagyszüleinktől megtanult rigmusok, mondókák, népdalok egy életre szóló útravalóval látnak el minket, melyeket mi is tovább adunk aztán a saját gyermekeinknek”

– húzta alá. Ezért – mint mondta – a magyar gyökerek ápolásának, életben tartásának nem is lehet fontosabb és termékenyebb színtere, mint a bölcsőde és az óvoda.

Kifejtette: egyebek között ezért hozta létre a magyar kormány a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot – amelynek révén a jelenlegi fejlesztés is megvalósult –, hogy általa hosszú távon támogathassa a határon túli magyar közösségek jövőjét.

„Ez a program, más gazdasági és oktatásügyi beruházásokkal együtt a mi közös sikerünk, amely biztosítja a 15 milliós magyarság szülőföldjén való megmaradását és virágzását”

– hangoztatta a miniszter.

Varga Judit jelezte: az alig néhány nap múlva megnyíló Vackor bölcsőde és óvoda a szabadkai kisgyermekes családok fontos csomópontja lesz.

„Háromgyermekes édesanyaként tudom, hogy milyen nagy szerepet játszik egy ilyen intézmény a családok életében”

– mondta, és egyben azt kívánta minden szabadkai családnak, hogy a Vackor bölcsőde és óvoda révén szilárd és építő közösségben találjanak otthont.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ünnepi felszólalásában hangsúlyozta: nem tudják elégszer mondani, hogy az utolsó tíz évben milyen büszkeség magyarnak lenni a Vajdaságban.

„Ezt joggal mondjuk, mert olyan anyaország áll mögöttünk, amely odafigyel ránk, anyagi lehetőségeihez mérten és afölött segít nekünk abban, hogy identitásunkat megőrizve boldogulni tudjunk a saját szülőföldünkön”

– húzta alá. Szavai szerint ez tette lehetővé, hogy felemeljék fejüket és kihúzzák magukat, hogy álmodjanak és tervezzenek.

A VMSZ elnöke kiemelte: a magyar kormány egyik leggrandiózusabb, legjelentősebb üzenetet magában hordozó programja éppen az óvodafejlesztési program.

„Beragyogta az elmúlt három évet, és lehetőséget biztosított számunkra, hogy kapaszkodót mutassunk a magyar családoknak (.), hogy megmutassuk, hogyan képzeljük el a gyermekeinkről való gondoskodást”

– hangsúlyozta.

A Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény, Magyarország kormánya támogatásával, a Szekeres László Alapítvány tulajdonában lévő épületben, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) alapításában fog működni, az Újvidéki Egyetem Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképzőjének mintaóvodája és a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara hallgatóinak és konduktorainak korszerű gyakorló- és szűrőközpontja lesz.

A beruházás értéke 884 millió forint. Az intézmény szeptembertől kezdi meg a működését. Három óvodai és két bölcsődei csoportnak, azaz mintegy száz magyar gyermeknek tud kiemelkedő színvonalú nevelési lehetőséget biztosítani.

Varga Judit az átadó ünnepséget megelőzően részt vett az Igazságügyi Minisztérium és a Magyar Nemzeti Tanács együttműködésével idén első alkalommal meghirdetett Vajdasági Jogászösztöndíj Program pályázatának ünnepélyes aláírásán is.

A program a Magyar Nemzeti Tanács már meglévő ösztöndíjrendszerét hivatott kiegészíteni olyan hallgatói ösztöndíjprogrammal, amely a magyar állam anyagi támogatásának köszönhetően lehetőséget biztosít arra, hogy a Szerb Köztársaságban szerbül tanuló, magyar anyanyelvű fiatalok a jogi pályát válasszák.

A miniszter jelezte: a Vajdasági Jogászösztöndíj Program újabb biztosíték arra, hogy a Vajdaságban élő magyar fiatalok magas szintű felsőoktatási képzése még szilárdabb alapokon álljon.

„Nagy örömmel tölt el, hogy az Igazságügyi Minisztérium ilyen módon tudja támogatni a jog, a jogászság iránt érdeklődő fiatalok helyben maradását”

– mondta, és egyben reményét fejezte ki, hogy a felmenő rendszerben megvalósuló, és egyre szélesedő ösztöndíjprogram egész jogásznemzedékek kivirágzásához és szakmai kiteljesedéséhez járulhat majd hozzá.

A minisztert mindkét rendezvényre Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos is elkísérte.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter ünnepi beszédet mond a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény avató ünnepségén 2021. augusztus 26-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában