Bokor Barna

2021.09.14. 15:02

Az Elk*rtuk egyik szereplőjét már 2006 előtt is taposta a Gyurcsány-kormány

Az Elk*rtuk Gyurcsány-film marosvásárhelyi színésze épp akkor élt Magyarországon, amikor 2004-ben megjelentek az utcákon a külhoniak elleni kampányplakátok.

Forrás: origo.hu

Fotó: Koncz Márton

Bokor Barna, az Elk.rtuk egyik főszereplője szerint a film remek lehetőséget biztosíthatna a párbeszédre, de a politikai előítéletek megakadályozzák mindezt – írja az Origo.

A marosvásárhelyi színész a mai napig nem felejti, amikor 2004-ben megjelentek az utcákon a csupa nagybetűvel szedett vörös „NEM” feliratú óriásplakátok a kettős állampolgárságról szóló népszavazással kapcsolatban. A 2006-os eseményeket feldolgozó Gyurcsány-film október 21-én kerül a mozikba, a plakátja a héten debütált.

Tizenöt éves az őszödi beszéd

A dosszié további cikkei

Miként élte meg a 2006-os eseményeket?

Akkoriban már hazaköltöztem, és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház társulatának tagja lettem, így az akkori események, történések lassabban és kisebb dózisban jutottak el hozzám, főként a tévén keresztül. Előtte viszont két éven keresztül Magyarországon éltem, és emlékszem, hogy hatással volt rám az akkori politikai helyzet.

Gondolom, a kettős állampolgárságról zajlott közéleti viták is ezt a rossz érzést táplálták...

A mai napig emlékszem a hatalmas, csupa nagybetűvel szedett vörös „NEM” feliratú óriásplakátokra. Azt hiszem, hogy nemzeti kérdésekből nem lenne szabad aktuálpolitikát gyártani, miként a kulturális és a színházi életből sem. Magyarországon úgy tűnik, mintha minden egyes téma túl vagy alul lenne kezelve.

Ön számára mi a legfőbb mondanivalója a történetnek?

A mindenkori hatalom természetéről szól a történet, fókuszban egy lány kiszolgáltatottságáról, harcáról hatalomittas férfiakkal, miközben messzire sodródik párjától a hatalmi játszmáknak köszönhetően. Nem megmondani, kinyilatkoztatni akar a történet, sokkal inkább kérdezni. És mindenki magának levonja majd a mondanivalót, következtetéseket, válaszokat, vagy tesz fel újabb kérdéseket.

A teljes interjú ITT olvasható.

Borítókép: Bokor Barna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában