hit

2021.09.13. 12:34

Gulyás: Wyszynski bíboros után remélhetőleg Mindszenty hercegprímást is boldoggá avatják

A két személyiség szerepe számtalan hasonlóságot rejt magában – jelentette ki a miniszter.

Stefan Wyszynski lengyel bíboros után remélhetőleg Mindszenty József hercegprímást is előbb-utóbb boldoggá avatják, a két személyiség szerepe számtalan hasonlóságot rejt magában – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Varsóban.

Stefan Wyszynski varsói boldoggá avatásáról, amely szertartáson előző nap részt vett, Gulyás Gergely az MTI-nek nyilatkozva rámutatott a lengyel és magyar történelem közötti párhuzamokra, és kiemelte a katolikus egyház, ezen belül Wyszynski bíboros jelentőségét az újkori lengyel államiság alakításában, a lengyelek hite, történelmi tudata megtartásában.

Azon reményét fejezte ki, hogy „előbb-utóbb Mindszenty bíboros boldoggá avatása is megtörténhet”.

Mindszenty bíboros kitartása és szembenállása a kommunista hatalommal a magyar egyház számára is nagy megerősítést jelentett, „talán kevésbé szerencsés életúttal” mint Wyszynski esetében, de hasonló időszakban – idézte fel Gulyás.

Aláhúzta:

a két személyiség életpályája, a kommunizmussal szembeni példás helytállásuk számtalan hasonlóságot rejt magában.

Megjegyezte: igaz, hogy Mindszenty „nem volt olyan szerencsés, hogy saját hazájában úgy haljon meg, hogy magyar pápa van Szent Péter székében”, ami Wyszynski bíborosnak megadatott. Ezzel Gulyás Gergely arra utalt, hogy Wyszynski a kommunizmus idején nem került külföldi száműzetésbe, és életében Szent II. János Pál lépett a pápai trónra.

Hivatalos varsói megbeszéléseiről a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a két kormány közötti kapcsolat kiváló, „a közös értékek és érdekek is arra indítanak bennünket, hogy az Európai Unió keretein belül és attól függetlenül is a legszorosabban működjünk együtt egymással”.

A lengyel partnerek köszönetet mondtak a magyar kormány legutóbbi, Lengyelország melletti kiállásáért az uniós színtéren – közölte Gulyás, hozzátéve: Varsó az utóbbi években már többször megbizonyosodott róla, hogy számíthat Magyarországra, amint Magyarország is számíthat a lengyel kormányra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában